Ърнст енд Янг: Липсата на консултат не проблем за концесията на летище СофияЛипсата на международно признат консултант на правителството за концесията на летище София е проблем, коментира Диана Николаева, съдружник в българския офис на одиторската компания "Ърнст енд Янг", цитирана от Mediapool.

Това е знак за инвеститорите, че процедурата няма да е по правилата, по които са свикнали да играят. Николаева допълни, че е очаквала концесията да бъде отложена по тези причини.

Във вторник, 21 март 2017 г., служебният министър на транспорта Христо Алексиев също посочи като проблем за концесията липсата на международен консултант, който да подготви сделката, от която се очакваше авансово да влязат най-малко 550 млн. лв. без ДДС.

Алексиев ще предложи след парламентарните избори на служебния кабинет да прекрати концесионната процедура, обявена от правителството на ГЕРБ, защото тя не защитавала държавния интерес и имало заплаха за националната сигурност.

Диана Николаева отбеляза концесията на летището в Белград, подготвена от международен консултант, което е довело до голям инвеститорски интерес. По думите на транспортния министър за сръбския аеропорт кандидатите са 27, докато за софийския не повече от пет.

Според "Ърнст енд Янг" липсата на консултант на правителството по сделката е знак за инвеститорите, че процедурата няма да бъде организирана добре, няма да е направена по международните правила, по които стратегическите компании са свикнали да играят.

Инвеститори знаят, че при такива сделки има стандарти и очакват да ги видят, каза Николаева. По концесията е имало много технически въпроси от страна на потенциалните кандидати, които обаче са останали без отговор. Те са били относно регулациите, таксите, по исканото авансово плащане от 550 млн. лв. без ДДС и др. Няма обяснение защо и финансови резултати на летище София са толкова ниски, посочи Николаева.

Транспортният министър Христо Алексиев също отбеляза, че не е доволен от финансовите резултати на държавното дружество. По думите му въпреки растящия трафик, печалбата на дружеството върви надолу.

При такива сделки е важно да се продаде дестинация България, посочиха от "Ърст енд Янг". От одиторското дружество дадоха за пример концесионните процедури на летищата във Варна и в Бургас, които са осъществени с помощта на международен консултант. При тях имаше конкуренция, направени бяха предварителни срещи с инвеститорите и се получи сериозно състезание, посочи Николаева.

Коментари

blog comments powered by Disqus