Завърши съвместната подготовка „Тракийска пролет 2017”На завършилата вчера, 23 март 2017 г., съвместна българо-американска подготовка „Тракийска пролет 2017” бяха изпълнени около 1300 дневни, нощни, тренировъчни и бойни парашутни скока.

Използвани бяха парашути с кръгъл купол МС-6 и парашути тип летящо крило. Авиацията отработи задачи по тактически полети на ниска височина, полети с прибори за нощно виждане и в сложни метеорологични условия, стоварване на десанти, стоварване на хуманитарна помощ, дейности по излитане и кацане на грунтова полоса, и избягване на противовъздушната отбрана.

От американска страна участваха екипажи и инженерно-технически състав на ВВС на САЩ в Европа с три самолета С-130J Hercules. Българската страна бе представена от 68-а бригада „Специални сили”, ВВС с екипаж, инженерно-технически състав и обслужващ персонал с един самолет С-27J Spartan, сили от ВМС и от МВР, зенитно-ракетен дивизион и формирования от СКС, основно за логистична поддръжка.

„Тракийска пролет 2017” бе в изпълнение на постигнатите договорености между българската и американската страна по прилагане на споразумението за сътрудничество в областта на отбраната и съгласно плана за българо-американска подготовка през тази година.

Първата „Тракийска пролет” бе през 2010 г., а през последните четири години се провеждаше „Тракийско лято” в месеците юни и юли.

Коментари

blog comments powered by Disqus