Трите договора за поддръжката на МиГ-29 се разследват от прокуратуратаТрите договора за поддръжката на българските изтребители МиГ-29, които бяха сключени в края на миналата година, се разследват от прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Това съобщава Меdiapool.

От Министерството на отбраната са потвърдили за проверките след запитване по Закона за достъп до информация, но от прокуратурата отказват да съобщят какво точно е обект на проверка, съобщава Mediapool. За сега няма друга информация за проверките.

В края на миналата година МО сключи три договора за поддръжката на МиГ-29. Първият бе за стоки и услуги с украинската компания „УКРИНМАШ” и е на стойност 4 066 266 лв. Вторият бе сключен наскоро с българската компания „Авиостарт” за 42 709 467,5 лв и включва доставката на 10 двигателя РД-33 (четири новопроизведени и шест употребявани след КВР). Третият договор отново с „Авиостарт” и на стойност 21 836 841,95 лв и включва доставката на седем броя КСА-2.

Авиостарт” е фактически посредник между българското МО и руски компании, които реално ще извършат работата. В случая с доставката на мотори РД-33 това е ОАО „Московское машиностроительное предприятие имени В. В. Чернышёва”, а за доставката на КСА-2 това е ОАО „Красный Октябрь”.

Трите договора са на обща стойност от 68 612 575,45 лв. Два от тях, тези с българската „Авиостарт” дойдоха след пряко договаряне с компанията и след провалена обществена поръчка извършени по времето на бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Интересното е, че и двата договора сериозно надхвърлят предварително предвидените за тях суми от 13 млн. за КСА-2 и 36 млн. за десетте двигателя.
МО чака доставката на първите два мотора РД-33 до края на април, а доставката на КСА-2 трябва да приключи до септември 2017 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus