Wizz Air планира да съди летище СофияНискотарифната авиокомпания Wizz Air може да съди летище София заради изравняването на таксите за обслужване на пътници на двата терминала. Това стана ясно на пресконференция по повод 11 години от стъпването на авиокомпанията в България.

От думите на маркетинг директора Йохан Айдхаген се разбра, че според компанията изравняването на тарифите на стария и новия терминал дава предимство на най-големия им конкурент у нас - Ryanair, който преди няколко месеца премести дейността си на Терминал 2. Доскоро разликата между таксите на двата терминала беше двойна. Сега и на двете места тя е 5,5 евро на пътник. Wizz Air е доволна от работата си на Терминал 1 и не възнамерява да се мести, но смята, че изравняването на таксите я ощетява.

Wizz Air е подала жалба до Главната въздухоплавателна администрация, която била отхвърлена. Превозвачът е подал и втора жалба, подкрепена с анализ за финансовите загуби на летището от новата ценова политика. Ако и тази жалба не бъде уважена, компанията ще се обърне към Комисията за защита на конкуренцията, съда и евентуално - към Европейския съд, стана ясно още от думите на Йохан Айдхаген.

През 2016 г. Wizz Air е превозила над 1,7 милиона пътници в България. Сега компанията предлага общо 44 линии от аерогарите в София, Варна и Бургас. У нас има разположени седем самолета, сред които Airbus A321.

Компанията обяви, че ще стане официален спонсор на тазгодишното издание на Софийския маратон - част от партньорството й в подобни инициативи в още шест града в Европа.

Коментари

blog comments powered by Disqus