Утре се провежда открит летателен ден в Долна МитрополияУтре, 22 април 2017 г. Учебна авиационна група „Георги Бенковски” кани всички, свързали живота си с дейността на летището, любители и приятели на авиацията да присъстват на открит летателен ден по случай 75-ата годишнина на летище Долна Митрополия.

Вратите за посетители ще бъдат отворени в 09,30 ч. Входът е свободен, уточняват от учебната група.

Тържествената церемония ще започне в 11,00 ч. и ще включва слово на полковник Петър Банков - командир на Учебна авиационна група, в което ще направи кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летище Долна Митрополия като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС. Слово ще има и Командира на ВВС - генерал-майор Цанко Стойков.

Тържествената част ще продължи с връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот 1-ви клас” на подполковник Ангел Димитров Николов и капитан Асен Валентинов Райков и връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот 3-ти клас” на пилотите от втория курс за интензивна летателна подготовка по профила на изтребителната авиация. Това са лейтенантите Теодор Христов, Тодор Тодоров, Денислав Танков, Георги Йорданов, Методи Иванов, Симеон Георгиев, Валентин Митев и старши лейтенант Валентин Леков.

Ще се връчи и годишна академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен” от Кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска. Наградата се връчва на курсант старшина Иван Стефанов, 4-ти курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”.

Летателната програма започва в 11,40 часа. Представяне на пилотажните умения и способности на летците – инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите ще се изпълняват със самолети L-39ZA и Pilatus РС-9М.

Пилотите, които ще летят със самолет на L-39ZA са: майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Пламен Ковачев, капитан Янчо Христов, ст. лейт. Светослав Пентиев и ст. лейт. Александър Иванов.

Пилотите, които ще летят със самолет РС-9М са: майор Валентин Иванов, капитан Тихомир Тодоров, ст. лейт. Валентин Митев, ст. лейт. Красимир Цолов.

Ще бъдат демонстрирани техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група от три L-39 и два РС-9М във формация „КЛИН”.

Ще се проведе и демонстрационни полети на леката авиация. Пилотите Антон Георгиев и Валери Илиев от Учебен летателен център „Олимпия Еър” –Плевен, ще изпълнят полети на малка височина с учебно-тренировъчни самолети.

На статичен показ ще бъде изложена авиационна и самолетообслужваща техника.

Коментари

blog comments powered by Disqus