Приключи оценката на офертите за нов изтребителВ Министерството на отбраната приключи анализирането, оценката и обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия. Това съобщиха днес, 24 април 2017 г. от МО.

Работата на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министър-председателя Огнян Герджиков и с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, завърши в указания срок, като бяха спазени всички изисквания и процедури, които са необходими за финализирането на този процес.

В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата.

Окончателното оповестяване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерски съвет, който ще даде мандат за водене на преговори.

С цел осигуряване на необходимата прозрачност и приемственост в сферата на отбраната служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание.

С днешното си съобщение МО реално заявява, че има избран победител в конкурса, но няма правомощие да го обяви. Не е известно дали в оставащите около две седмици живот на служебното правителство, то ще реши да обяви резултата или ще изчака съставянето на редовно правителство някъде след 4 – 5 май.

На 13 март 2017 г. МО отвори три оферти - за употребявани F-16 MLU от Португалия и САЩ, за употребявани Eurofighter Typhoon от Италия и новопроизведени Gripen C/D от Швеция. България търси доставката на осем многоцелеви изтребители на първи етап и на още толкова машини от същия тип към 2022 г. Първият етап на проекта се оценя на 1,5 млрд. лева.

Коментари

blog comments powered by Disqus