Gripen ли печели?В последните часове редица медии съобщиха, че по неофициална информация шведското предложение Saab Gripen e класирано на първо място сред трите оферти, които българското МО получи в рамките на проекта за придобиване на нов изтребител.

Източници на АЕРО отказаха категорично да потвърдят, че Gripen е победител, но и не отрекоха информацията, като заявиха, че шведската оферта има множество предимства пред предложението на Португалия и САЩ за употребявани F-16 модернизирани до стандарта MLU. Сред тези предимства са много по-бърза доставка на изтребителите, съгласие с българската схема за петгодишно разсрочено плащане, предоставяне на гаранции за изтребителите, приемлива схема за обучение и други.

Още снощи вестник „Сега” съобщи, че избраният победител е със срок на доставка от 18 месеца и че една от държавите е поискала 100% авансово плащане. Известно е, че Saab могат да доставят нов изтребител за около година и половина, а американската схема за продажба на оръжие по програмите FMS изискват големи авансови вноски.

Днес пък онлайн изданието „Офнюз” и вестник „24 часа” също съобщиха, че Gripen е сигурен победител на база на собствени източници.

За сега информацията не се потвърждава от нито едно официално лице.

Вчера, 24 април 2017 г., МО съобщи, че е приключил анализа, оценката и обобщението на постъпилите три оферти за употребявани F-16 и Eurofighter и новопроизведени Gripen. Военното ведомство съобщи още, че докладът на междуведомствената група, която оцени предложенията, ще бъде представен на Министерски съвет.

Точно от правителството се чака официалното оповестяване на победителя, след което то трябва да даде мандат на министъра на отбраната за водене на преговори с избрания победител.

Въпреки, че утре, 26 април 2017 г., има заседание на служебното правителство за сега не се очаква на него да се взима по въпроса за новия изтребител и това може да остане за редовния кабинет, който ще бъде съставен в началото на май.

Коментари

blog comments powered by Disqus