Официално: България избра Gripen (допълнена и обобщена)
Шведското предложение Saab Gripen C/D е било класирано на първо място от експертната междуведомствена група, която оценяше офертите постъпили в рамките на проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана ясно след заседание на правителството, което бе проведено днес 26 април 2017 г.

На закритата част от днешното заседание на кабинета "Герджиков" е бил приет за информация доклада на междуведомствената комисия. Според него предложението на Швеция за Gripen C/D е било класирано на първо място. От думите на служебния министър на отбраната Стефан Янев стана ясно, че втори са Португалия и САЩ с употребявани F-16 MLU, а на трето място е класирана италианската оферта за Eurofighter Typhoon Tranche 1.

"Швеция е класирана първа, следвана от Португалия и Италия. Нормално е да се водят преговори с първите, но следващото редовно правителство трябва да реши с кой от тримата кандидати да води преговори", това заяви служебният военен министър Стефан Янев.

Министър Янев отбеляза, че служебното правителство не иска да спира работата по новия изтребител. До сега то плътно следваше графика приет от кабината „Борисов 2”.

По-резервиран в изказването си беше служебният премиер Огнян Герджиков:

"В сделката за изтребителите за българските Военновъздушни сили няма нищо предрешено", коментира той, цитиран от БНР.

Детайли за класирането не бяха оповестени публично с обяснението, че са класифицирана информация. Така не става официално ясно какви са били предимствата на Gripen.

Информационният сайт „Mediapool” съобщи, цитирайки свои източници в Министерство на финансите, че шведската оферта е била на стойност от около 1 млрд. лева, докато офертата за употребявани F-16 е била на стойност от 1,5 млрд. лева, което е фактически и целия бюджет. Освен това шведите са предложили и схема с разсрочено плащане.

Вече изтече информация, че Gripen се предлага с по-бърза доставка от около 18 месеца и в офертата им е имало редица други предимства.

Цветан Цветанов от ГЕРБ е заявил за вестник "24 часа", че партията му не участва в задкулисни договорки. Според него по време на консултациите при президента Радев той е заявил на Борисов и Цветанов, че експертите предпочитат Gripen, на което Борисов е отговорил, че Радев е бивш командир на ВВС и той знае най-добре, но е отбелязал, че щом кабинета "Герджиков" започва този процес, той трябва и да го довърши. Процесът, обаче е стартиран реално от кабинета "Борисов 2" през миналата година.

За сега няма реакция от Обединените патриоти, които се очаква да излъчат и следващия военен министър.

Все пак близкия до ГЕРБ сайт „Блиц” направи изключително остър коментар по новината, като директно обяви служебното правителство в корупция и нарече Gripen „трабантче”, което отстъпва на „много по-добрия” F-16.

Липсват и коментари от Швеция и компанията Saab. За информационната агенция IHS Jane’s от шведската компания са заявили следното:

„Следим изнесената от медиите информация и сме обнадеждени от това, че сме първи в класирането на комисията. С това сме една стъпка по-напред в този дълъг процес, който в момента продължава.”

Фактически служебното правителство единствено обяви, и то с половин уста, след сериозен натиск от медиите, класирането, което е изготвено от междуведомствената група и остави даването на мандат за преговори на следващия кабинет, който се очаква да се сформира в началото на май. Процедурата обаче е такава, че мандатът за преговори, който се дава на министъра на отбраната, може да бъде даден за разговори с един, двама или дори всички кандидати. Не е изключено и въобще да не бъде даден мандат, тъй като няма такова законово изискване.

Коментари

blog comments powered by Disqus