Утре САЩ ще демонстрира F-35 в авиобаза Граф ИгнатиевоУтре, 28 април 2017 г., ВВС на САЩ ще демонстрират изтребители от следващо поколение F-35A в авиобаза Граф Игнатиево. От Министерство на отбраната потвърдиха информацията за АЕРО.

В съобщението на МО, което бе публикувано по-рано днес, се казва, че служебният министър на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще наблюдават „уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности, представени за първи път в България от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ”.

Домакин на събитието ще бъде авиобаза Граф Игнатиево. Изявления за медиите ще направят командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Депутати от 44-то Народно събрание, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг и представители на посолството на САЩ в България са поканени да наблюдават демонстрациите в авиобаза Граф Игнатиево.

На 15 април 2017 г. ВВС на САЩ прехвърлиха в Европа осем многоцелеви изтребители F-35A от състава на 388-мо изтребително крило базирана в Хил, Юта. Машините са базирани в британската авиобаза Лейкънхийд. Според официалното съобщение на Пентагона машините ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

На 25 април два F-35A направиха неочаквана визита в естонската авиобаза Амари. Посещението не беше официално оповестено, но информация за него изтече предварително. Изтребителите останаха малко над три часа в Естония, след което отлетяха обратно за Великобритания. Сценарият на демонстрацията в България вероятно ще бъде същият.

Вчера ВВС на САЩ пребазираха 12 изтребителя F-15 в авиобаза Граф Игнатиево, в рамките на учението "Тракийски орел 2017".

Коментари

blog comments powered by Disqus