Стелтове на Графа (обновена)Днешният, 28 април 2017 г., определено бе паметен за военната авиация у нас – двойка многоцелеви изтребителя F-35A от състава на ВВС на САЩ посетиха българската авиобаза Граф Игнатиево, с което страната ни стана една от малкото спирки на този, все още, много нов боен самолет, който едва сега навлиза на служба.

Визитата на двата американски изтребителя се е планирала от поне две седмици, но реално официално бе обявена едва вчера. Двата F-35A, които посетиха България, са част от първото тренировъчно дислоциране на изтребителя от състава на ВВС на САЩ. То започна на 16 април 2017 г. с прехвърлянето на осем броя F-35A и около 250 авиатори от състава на 388-мо изтребително крило (стандартно базирано в Хил, Юта) в британската база Лейкънхийд.

Бе известно, че ВВС на САЩ ще „разходят” типа из Европа и логично първата спирка се оказа Балтика и по-точно летището Амари в Естония. Два F-35A посетиха авиобазата на 25 април.

Трябва да отбележим, че визитата на двата F-35A се превърна в сериозно събитие, което концентрира на едно място президентът и бивш командващ на ВВС Румен Радев, настоящия служебен военен министър Стефан Янев, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и бившите командири на ВВС и настоящи депутати Константин Попов и Симеон Симеонов.

Двата F-35A (бордни номера 14-5091 и 14-5094) влетяха в българското въздушно пространство около 13,15 часа и бяха придружени от летяща цистерна KC-135R, която возеше и около 20 души поддържащ персонал.

Двата F-35 извършиха няколко прелитания над полосата на Граф Игнатиево, включително и серия простартирвания. Пилотажът на двойката бе по-скоро муден и си личеше, че пилотите на двата изтребителя нямат за цел да правят авиошоу, а по-скоро да демонстрират присъствие. Дори разпуските не се извършваха с особена острота, а няколкото набори на височина с използване на форсаж не впечатляваха.

Това, което наистина впечатли бе невероятното ниво на шум, което генерираха двата изтребителя. Те определено бяха доста по-шумни от МиГ-21 и МиГ-29, с които базата е свикнала.

Двете машини се приземиха към 13,40 часа.

Нивото на секретност и ограничения за отразяващите събитието журналисти бе на незапомнено ниво. С цел да не се заснема изтребителя челно, журналистите бяха помолени да се отстранят от централната стоянка. Едва след като двете машини бяха внимателно позиционирани с цел прикриване на определени елементи от конструкцията им (най-вече соплото), а въздухозаборниците закрити, журналистите бяха отново поканени. Това ограничение важеше и за българските военни, които реално не бяха допуснати по-близо до изтребителите в сравнение с останалите гости.. Самите самолети бяха оборудвани с поне три „Летищи на Люнеберг” с цел изкуствено повишаване на радарната им сигнатура.

Демонстративно двата изтребителя бяха охранявани от американски военни въоръжени с автомати М4.

Високото ниво на секретност стигна до там, че имената на двамата американски пилоти, които долетяха с F-35, останаха тайна. Двамата пилоти се представиха като майор „Краш” (Crash) и подполковник „Хитмен” (Hitman) и дадоха само най-обща информация за себе си (като например, че имат голям нальот на F-16) и машината на която летят (която очаквано бе обрисувана само със суперлативи, но и от редовите летци не се очаква нещо друго).

Най-секретната част от посещението на двата F-35A (изненадващо) бе предполетната им подготовка, включително и дозареждането с керосин, като имаше изрични предупреждения, че тази част от престоя е не просто забранена за заснемане, а трябва да се извърши без наличието на външни лица.

Всички тези мерки, макар и вероятно оправдани до някъде предвид изключително модерната и скъпа бойна техника, обаче оставяха и подчертан привкус на преиграване.

Речи за изнесоха командира на българските ВВС генерал-майор Стойков и командващият 3-та въздушна армия на ВВС на САЩ генерал-лейтенант Ричард Кларк.

Генерал Стойков подчерта дългата история на успешна кооперация между ВВС на България и САЩ.

„През 2004 г., когато България беше приета в организацията на Северноатлантическия договор, българските ВВС буквално от първия ден на членството ни бяха включени в интегрираната система на противовъздушната отбрана и започнаха да носят бойно дежурство по „Еър Полисинг“. Съвместните тренировки помогнаха българските ВВС да надградят бойните си способности и да разработят изцяло нов модел за летателна подготовка“, каза генерал-майор Стойков.

Генерал Кларк акцентира основно върху ангажимента на САЩ към сигурността на членките на НАТО и върху сътрудничеството на между двете държави във военната област.

„Първото дислоциране на F-35А в Европа е планирано, за да повиши тренировъчните възможности и да укрепи НАТО като съюз“, но по-късно отказа да свързва показното в България с общото напрежение в Черноморския регион.

За разлика от посещението на F-35 в Естония в началото на седмицата, българската визита мина доста по-тихо и практически не предизвика сериозен отзвук в Русия.

Демонстрацията на F-35 у нас определено е събитие от авиационна гледна точка, но реално е просто бележка под линия в голямата геополитическа игра.

Двата F-35A отлетяха около 16,25 часа, след като прекараха у нас малко по-малко от три часа. С тях отлетя и цистерната KC-135, която ще дозареди изтребителите веднъж по обратния им път до Великобритания.

Снимки – Георги Петков и Чавдар Гърчев.

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Стелтове на Графа (обновена)

Коментари

blog comments powered by Disqus