Отбелязват 100-годишнината на морската авиация в БългарияУтре, 29 април 2017 г., с въздушна демонстрация във Варна ще бъдат отбелязан вековния юбилей на военноморската авиация на България.

По случай юбилея на Морската вертолетна авиобаза „Чайка” ще проведе въздушна демонстрация на Централния плаж на Варна. Тя ще стане факт между 11,00 и 12,00 часа. Демонстрациите ще се провеждат точно пред ресторант „Морска тераса” и ще включват парашутни скокове, пилотаж на вертолети AS 565 Panther, включително и в двойка и други.

От 12,15 до 12,45 часа ще стане факт откриването на експозиция на случай 100-годишнината на военноморската виация във Военноморски музей. Ще ще е под името „Българската морска авиация в полет между две стихии”. Пак там ще бъде и валидирана специална пощенска марка.

От 17,30 до 19,30 часа във Фестиваления и конгресен център Варна ще се проведе официалната част на честването, която включва прожекция на документален филм и празничен концерт.
Достъпът на граждани за всички тези събития е свободен.

През май 1917 г. от германската водосамолетна част, която се базира в местността Пайнерджик на брега на Варненското езеро, се отделя първото българско морско авиационно подразделение, попълнено от техници и пилоти, обучени в Германия. То влиза в състава на Военноморските сили. На 31 май е извършен и първият боен полет, когато един български водосамолет Friedrichshaffen FF.33e се включва в групов налет срещу противниковото водолетище в Сулина. Българският екипаж в състав подофице Лефтер Антонов и старши подофицер Стефан Власев пускат общо осем 10-kg бомби.

Коментари

blog comments powered by Disqus