Валентин Радев: Нямаме проблем с Gripen или другите кандидати„Ние нямаме проблем със самолетите, дали е Gripen или някой от другите кандидати. Проблемът е в начина по който това (изборът – бел. ред.) беше направено”, това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-министър на отбраната Валентин Радев вчера, 30 април 2017 г., в ефира на БНР.

„Имаме проблем с това предрешаване, с бързината с което беше внесено решението и неяснотата. Трябваше да се изчака излъчване на правителство от парламента, да има контрол на парламента. Става въпрос за харчене на огромни средства в следващите няколко години. Това са евентуалните противоречия, които ще имаме със служебното правителство”, заяви Радев.

Депутатът от ГЕРБ, който в предния парламент бе заместник-председател, каза още, че е очаквал по-премерена реакция от президента, който бил замесен в тези процеси по обясними причини, тъй като е бил командир на ВВС.

„Това е политически въпрос, не е технически”, каза в заключение за придобиването на новия изтребител Валентин Радев.

Изказването му идва два дни, след като той в ефира на bTV яростно нападна избора на Gripen, отправи обвинения, че с подмяната на кадри в МО се е изкривил изборът и че през 2012 г. е бил вече избран F-16. Президентът Радев твърдо отговори на тези обвинения и припомни, че в момента се работи плътно по график, който е одобрен от предишното Народно събрание.

Думите на Валентин Радев могат да се приемат и като смекчаване на позицията на ГЕРБ и опит за потушаване на напрежението с президента.

Трябва да се отбележи, че служебният кабинет „Герджиков” не е взимал никакво решение за новия изтребител, а само е приел за сведения доклада на междуведомствената комисия, която оценяше офертите. Същинското решение, което се състои в даване на мандат за преговори на министъра на отбраната, трябва да бъде взето от новия коалиционен кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти, който ще встъпи в длъжност вероятно на 4 май.

Коментари

blog comments powered by Disqus