Министър Янев: Няма предопределеност по изтребителяВсе още нищо не е предопределено относно решението за покупка на нов изтребител. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев на брифинга за отчитане на резултатите от работата на служебното правителство, който се проведе днес 2 май 2017 г.

„Служебното правителство не е предрешило нищо. Имаше два избора – или да вземе предвид работата на работната група, или да не го вземе. И в двата случая, следвайки предначертаната процедура и целия процес, предвиден с решение на Министерски съвет от миналата година, то казва, че предложенията на фирмите трябва да се дадат от 15 март. Този протокол не предопределя избрания победител. Параметрите на всяка една от офертите е много трудно да бъдат разказани на един брифинг“, коментира служебният министър Стефан Янев.

Военният министър обясни, че не става въпрос единствено за самия изтребител, но и за неговото въоръжение, оборудване и поддръжка, а също за тренировката на летците и цената на всичко това.

„Достатъчно комплексно е, за да обобщавам дали това е най-добрата оферта или не. Нищо не е предопределено“, повтори Янев.

Преди почти седмица Янев съобщи, че междуведомствената група е отредила първото място в конкурса за нов изтребител за ВВС на шведското предложение Saab Gripen. На 26 април служебният кабинет прие за сведение доклада на работната група.

Това предизвика тежки политически реакции, като представители на ГЕРБ обвиниха служебното правителство предопределя изхода на изтребителния конкурс. Фактически това не е така, а кабинета „Герджиков” единствено приема доклада на междуведомствената комисия, която класира участниците. От кабинета „Борисов 3”, който ще бъде гласуван и най-вероятно одобрен на 4 май, зависи дали ще бъде даден мандат за преговори с посочения победител или ще бъде взето някакво друго решение.

Коментари

blog comments powered by Disqus