Димитър Стоянов: Следващото правителство решава за новия изтребител„Дали ще е Gripen, F-16 или Eurofighter, това ще реши следващото правителство. Към момента има един доклад на експертната група и този доклад е утвърден от служебното правителство на професор Герджиков”, това заяви днес, 5 май 2017 г., полковник о.р. Димитър Стоянов, главен секретар на президентската администрация и бивш началник щаб на ВВС, в ефира на bTV.

„Правителството на професор Герджиков не бързаше. Това беше етап, който бе заложен в т.нар. „искане за предоставяне на предложение” (RFP) и там е посочено, че до 31 март той трябваше да бъде приключен. С утвърждаване на доклада се приключва етап номер 7 в пътната карта на проекта”, уточни Стоянов.

Стоянов отхвърли изказванията, че се правят задкулисни договорки с аргумента, че като цяло се цели сключване на междудържавен договор със страна доставчик, а не с фирма производител.

„Едва ли можем да кажем, че правителствата на САЩ, Португалия, Италия или Швеция участват в задкулисни договорки у нас”, каза главният секретар на президентството.

Стоянов припомни още веднъж, че не е даван мандат за преговори на военния министър и няма как да има договори, преговори или каквото и да е друго.

„Няма превишаване на правомощия. В документите има записани конкретни срокове и ако те не бъдат спазени това ще бъде лош сигнал към съответните страни доставчици. Няма как да искаме оферти от чуждите правителства и след това да не спазваме собствените си срокове”, посочи полковникът от резерва.

Димитър Стоянов уточни и че през 2012 г. не е бил избран F-16, а е имало само даден мандат за водене на разговори, а не преговори, с потенциалните доставчици. Мандатът е бил даден на 19 декември 2012 г. и не задава нито бюджет, нито срокове за доставка, нито конкретен план за действие.

„До сега консумирахме сигурност, сега вече е време да генерираме сигурност. Начинът е да си доставим нова платформа – дали Gripen, дали F-16. Трябва да се чуе военната експертиза. Беше споменато, че изборът е политически. Добре, тогава защо въобще бе искана военната експертиза в целия този процес?”, каза Стоянов.

Той заяви още, че комисията е отчела всички характеристики на офертите и предлаганите изтребители и трябва да има доверие в нейната преценка. Стоянов не пожела да даде категорична оценка на предлаганите платформи с уговорката, че не е запознат с актуалните оферти.

Димитър Стоянов отхвърли и обвиненията, че чрез смяна на ключови фигури в МО е бил изкривен избора за нов изтребител и каза, че експертната група, която работи по него е практически непроменена от 2012 г. насам.

Коментари

blog comments powered by Disqus