Плевнелиев лобира за F-16Росен Плевнелиев, президент между 2012 и 2017 г., директно заяви днес, 6 май 2017 г. в предаването „Тази събота” по bTV, че България трябва да закупи F-16, като изтъкна за това геополитически мотиви.

„Aз апелирам към новоизбраното правителство да помислят, че покупката на изтребител има много силен геополитически сигнал и геополитическо измерение. Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния всички заедно трябва да защитят суверенитета и териториалната цялост на демократичния алианс. Всеки един от тях обаче има F-16, а не Gripen”, заяви Плевнелиев.

Той разви тезата си, като каза че е категорично против против решението за избор на изтребител за българските ВВС да бъде само на базата на някакви технически критерии, а изборът на машина трябва да бъде на база преди всичко на геополитическата ситуация в света.

„Предстои много тежко и отговорно решение на българския политически елит и новоизбраното правителство. Пожелавам им успех от все сърце, но знам колко тежко ще е това решение. Ние трябва да закупим машина с която нашата славна армия не само да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, каза още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев заяви, че освен нови изтребители има и сериозна нужда от нови наземни радари. Такива ни били предлагани от Италия в тяхната оферта за употребявани Eurofighter.

Думите на Плевнелиев търпят коментар по минимум две линии. Първо, докато той изпълняваше длъжността президент и върховен главнокомандващ нито веднъж не изтъкна подобни геополитически мотиви при покупката на новите изтребители за ВВС. Даже напротив, на 1 ноември 2016 г., той заяви, че изборът на нов боен самолет трябва да стане по „достоен и кретен начин”.

Примерът на Плевнелиев за фланга на НАТО от Полша до Румъния е неточен. Източната граница на НАТО от Полша до Румъния е съставена от още две държави – Словакия и Унгария. Първата държава е избрала Gripen, но все още не е подписала договор, а втората страна експлоатира Gripen от малко над 10 години.

Така изказването на Плевнелиев явно има единствено за цел да се дискредитира експертната позиция за покупка на Gripen, при не особено прецизна агрументация.

Коментари

blog comments powered by Disqus