Възстановява се процедурата за отдаване на концесия на софийското летищеВъзобновява се процедурата по отдаване на концесия на летище София. Това обяви днес, 6 май 2017 г., министърът на транспорта Ивайло Московски пред телевизия „Европа“.

Процедурата бе прекратена от служебния кабинет на 5 април, с мотив, че условията ѝ са неизгодни за държавата.

Според новият стар министър на транспорта концесията е нужна. С парите от концесията ще се финансират дълговете на БДЖ, които възлизат на близо 440 млн. лева и ще се закупи нов подвижен състав за държавната железница.

„Там трябваше да бъдат постигнати две основни цели. Летището да бъде управлявано от професионален оператор и на второ място – приходът от авансовото плащане за тази концесия да бъде използван за решаването на проблемите на дълговете в железницата. Нито един от тези проблеми не е решен, така че няма алтернатива на концесията“, обяснява Московски.

„Доста дълго време се манипулираше тезата, че то се подарява или нещо друго се случва с летище София. Само да обясня и че по закона за концесиите собствеността за целия период остава публично-държавна собственост и не се променя. Единствено само управлението на тази инфраструктура се предоставя на професионални оператори“, допълни министърът.

Рокади ще има и в ръководството на летището, съобщи Московски. Владимир Рапонджиев застава начело на софийското летище. Той е бивш директор по сигурността, уволнен от досегашния директор Пламен Станчев, който беше назначение на служебния кабинет. Мотивът за рокадата Московски обясни с пробива в сигурността на летището, който се разследва от прокуратурата.

„Рапонджиев повече от 10 години отговаряше за сигурността на летището. Запознат е с абсолютно всички дейности на самото летище. Смятам, че няма проблем да се справи с управлението на това дружество. Вие знаете, че бяха допуснати пробиви в сигурността на летището през последните седмици. Запознати сте с информацията, която се проверява от ДАНС и прокуратурата, за източване на информационния масив на летището, така че аз не бих гласувал доверие на това ръководство, което заварих. Нямам причини да продължавам да работя с тях“, мотивира се Ивайло Московски.

Коментари

blog comments powered by Disqus