Министър Каракачанов: Въпросът за изтребителя е предимно технически и финансов„Мисля, че решението трябва да е експертно и финансово издържано. Трябва да се видят какви са възможностите на бюджета за покупка на този изтребител. Това, заедно с техническите параметри на тези изтребители трябва да определят решението”, това заяви днес, 7 май 2017 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Неделя 150” по БНР.

„Експертното становище е изключително важно. Финансовият разчет е от изключителна важност, защото България не може да си позволи твърде скъпи самолети. Ето, преди няколко дни у нас имаше демонстрация на два изтребителя F-35. Те са най-модерните в момента, но го казва със съжаление – България финансово не може да си ги позволи”, обясни министър Каракачанов.

Според новият министър на отбраната политиците имат дума по проекта, но тя идва едва след експертно-техническото мнение и финансовите разчети.

Думите на министър Каракачанов идва след множество изказвания на други политически фигури, които започнаха да защитават тезата, че въпросът за покупката на нов изтребител е изцяло политически. Така например вчера Росен Плевнелиев директно застъпи позицията за покупка на F-16 поради геополитически причини.

Това не е първото изказване на министър Каракачанов по темата. На 4 май, когато той пое Министерство на отбраната, заяви че предпочита нов самолет, който е лесен за поддръжка и евтин за експлоатация.

Към момента има становище на междуведомствената експертна комисия, която постави шведското предложение за Saab Gripen на първо място, на база подадените оферти. Сега се чака решение на Министерски съвет, който да даде мандат за преговори на военния министър. Няма яснота кога ще се случи това и дали мандата ще бъде даде за преговори с Швеция или на някой от другите кандидати.

Коментари

blog comments powered by Disqus