Министър Каракачанов: Няма да давам мнение за изтребителя преди обсъждане в МС„Няма да изразявам лично мнение, тъй като този въпрос (за новия изтребител – бел. ред.) тепърва ще бъде разискван от настоящото правителство и няма да е коректно аз през медиите да изразявам становище”, това заяви днес, 9 май 2017 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Смятам, че е коректно към министър-председателя и другите министри, когато се стигне до обсъждане на този въпрос, тогава да дам мнението си. Става въпрос за много пари и трябва да има обсъждане в Министерски съвет”, каза още министър Каракачанов.

Военният министър каза, че е възможно преразглеждане на проекта с думите, че няма нещо, което да не може да бъде преразгледано и уточни, че няма взето решение, а има изработено становище, което е внесено в Министерски съвет.

„Сегашните ни бойни самолети са от времето на Социализма. Всички знаят сагите около ремонта на МиГ-29. Към момента те имат ресурс, но той не е безкраен. Затова и ВВС поставят въпроса за закупуване на нов изтребител. За сега може да поддържаме наличните изтребители, но ако закупуването на нов изтребител се отсрочи много в бъдещето ще имаме голям проблем. Ако всичко се реши в рамките на следващите две години, няма да имаме проблеми”, обясни военният министър.

Министър Каракачанов подкрепи повишаването на разходите за отбрана с аргумента, че НАТО изисква от всеки свой член да допринася за колективната отбрана, а не само да бъде нейн консуматор. Министърът каза още, че в последните години Сухопътни войски са сериозно пренебрегвани при модернизацията на въоръжените сили.

В днешното си интервю министър Каракачанов не казва нищо принципно ново, защото е известно, че Министерски съвет трябва да даде мандат на военния министър за водене на преговори с избрана държава доставчик. Междуведомствената експертна комисия класира шведската оферта за Saab Gripen на първо място.

Коментари

blog comments powered by Disqus