Седем изправни МиГ-29 през 2016 г.През миналата 2016 г. е имало едва седем изправни МиГ-29. През 2015 и 2014 г. числото е било съответно 6 и 5. Това е обянил днес, 9 май 2017 г., свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, цитиран от „24 часа”.

Според друг свидетел през 2015 г. ВВС са били заявили 36 млн. лева за поддръжката на МиГ-29, но в крайна сметка им били осигурени едва 7 млн. лева.

Днес в Софийски градски съд продължава гледането на делото срещу Ненчев. Той е обвинен, че в периода 5 май – 9 септември 2015 г. не е изпълнявал служебните си задължения и не е осигурил достатъчно изправни изтребители, с което е застрашил безопасността на полетите. Конкретно Ненчев е заповядал да се скрият два готови договора за поддръжка на МиГ-29 с руската компания РСК „МиГ”. Второто обвинение срещу Ненчев е за нарушаване на закона във връзка с неосигуряване на инвестиционен проект за логистична поддръжка на МиГ-29.

Самият Ненчев заяви днес за пореден път, че обвиненията срещу него всъщност са свързани с договорите за поддръжка на МиГ-29 с Полша и са по геополитически причини.

Бившият постоянен секретар на отбраната Добромир Тотев свидетелства, че е имало процедура за сключване на договор с РСК „МиГ", но политиката на правителството била насочена към това да се ограничи зависимостта от страни, които са извън НАТО. От тази гледна точка договорът с руската компания бил неприемлив. Тотев определи сключените с Полша договори, като успешни.

Коментари

blog comments powered by Disqus