„Авионамс” премина във фактическо управление на държаватаАвионамс" - едно от ключовите за страната предприятия, премина във фактическо управление на държавата", съобщи днес, 15 май 2017 г., Министерството на икономиката (МИ). Ренационализацията струва на държавата точно 28 941 111 лв.

Пловдивският авиоремонтен завод (тогава "Терем – Георги Бенковски") беше частично приватизиран през 2008 г. Тогава държавата продаде 66% от акциите му за 51,45 млн. лева. През 2012 г. оставащото държавно участие от 34% от акциите в дружеството са продадени за 8,9 млн. лева.

Предприятието сменя няколко формални собственици, но реално е част от бизнес империята на Цветан Василев. След фалита на КТБ акциите на "Авионамс" се оказаха заложени в КТБ срещу кредити на последния му собственик "Хедж Инвестмънт България", който след рухването на банката остана в "патримониума" на Цветан Василев. А тъй като задълженията не се обслужвали, частен съдебен изпълнител обяви акциите за продажба и те бяха купени от Държавната консолидационна компания (ДКК), след благословията на премиера Бойко Борисов. Последва неуспешно обжалване в съда от страна на "Хедж Инвестмънт България", които оспорваха оценката на предприятието.

Според днешното съобщение на Министерството на икономиката "вече е влязло в сила постановлението на частния съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на ДКК за купувач на 99.9% от "Авионамс".

От МИ посочват, че "Авионамс" АД е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево.

"Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценното обслужване на техниката на ВВС и максималната защита на държавния интерес", твърдят от министерството.

Засега не е ясно как точно държавата смята да се погрижи за просперитета на "Авионамс", освен клетвите, че там ще се прехвърли поддръжката на всички летателни апарати съветско производство там и наличието на договор за ремонт на Ми-17 от състава на афганистанските въоръжени сили.

Коментари

blog comments powered by Disqus