Министър Каракачанов заговори за нова оценка на офертите за изтребителяМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов заговори за повторна оценка на постъпилите оферти за придобиване на нов многоцелев изтребител за българските ВВС. Министърът бе цитиран днес, 16 май 2017 г., от агенция „Фокус” по време на визитата си в поделението на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив.

„Смятам, че доста прибързано служебното правителство внесе доклада в Министерски съвет, при положение, че знаеше, че няма да има време да го разгледа”, каза министър Каракачанов.

По думите му новите оферти ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Според Красимир Каракачанов става въпрос за огромна сума пари, от порядъка на милиард и половина лева, и при грешка обществото няма да прости на правителството.

„Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата”, поясни още той.

Днешното изказване на министър Каракачанов може да се разглежда като сигнал за ясно желание за преразглеждане на решението на междуведомствената експертна комисия, която класира шведската оферта за Saab Gripen C/D като предпочитана.

Интересно е, че Каракачанов явно влиза и в тона на бившите военни министри Ненчев и Шаламанов, които в последните седмици усилено лансират тезата, че експертизата е била променена, което е довело до изкривяване на избора за нов изтребител. Мнението и на двамата бивши министри не е подкрепено с факти, а е интересно, че Николай Ненчев лично одобрява и разписва методиката на оценка, която се използва в момента, а сменените административни позиции по време на служебния кабинет „Герджиков” нямат отношение, нито към изготвената методика за оценки, нито към работата на междуведомствената комисия.

За сега няма яснота как ще се процедира по въпроса с придобиването на новия изтребител. От днешните думи на министър Каракачанов излиза, че може да се очаква нова експертна комисия, която наново да прегледа и оцени офертите. Как това ще бъде оформено документално и какви ще са реакциите на участниците, ако класирането е различно, предстои да видим. Към момента няма и изказване по темата от страна на премиера Борисов.

Коментари

blog comments powered by Disqus