Константин Попов: Не купуваме самолет, а сигурност„Моето лично мнение е, че ние не купуваме самолет, ние купуваме сигурност и трябва да се оценят в целия спектър всички положителни и отрицателни неща”, това заявява Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, пред сайта pik.bg.

„Относно това, което чувам, защото не съм виждал никакъв документ от служебното правителство, е, че на закрито заседание, до колкото разбрах, са утвърдили протокола за избор. Мисля, че трябваше да постъпят може би по-смело и трябваше да кажат „да”, това е изборът, този Министерски съвет имаше право на това и щеше да изглежда наистина смело и да започне министърът на отбраната този процес”, казва още Попов, който е бивш началник на отбраната и бивш командир на ВВС.

Според Попов е нормално в тази ситуация новият министър на отбраната да прегледа всички процедури.

„Експертите там са си свършили работата, дали са оценката. Сигурен съм, че са работили безкористно, за да постигнат добър резултат, но в края на краищата министър Каракачанов е този, който ще вземе решението”, обяснява още Попов.

Константин Попов застъпва още тезата, че трябва да има максимално отворена дискусия, но прави уговорката, че не всичко може да бъде изкарано в обществото.

„Но все пак трябва да има дискусия, хората трябва да са убедени, че 1.5 млрд. лв. ще бъдат използвани правилно и това е в интерес и на ВВС, и на експертите. И да знаят, че са получили подкрепа. Че този огромен ресурс ще служи не само в мирно време, но и в такива от военен характер”, казва в заключение Попов.

Коментари

blog comments powered by Disqus