Президентът Радев: Колко килограма сигурност ще си купим с новия изтребител?„Чувам, че освен самолети трябва да купим и сигурност. Колко килограма сигурност ще купим и по какъв начин?”, така остро президентът Румен Радев коментира част от политическите спекулациите по темата за придобиването на нов изтребител. Радев направи изказването си днес, 21 май 2017 г., в интервю в предаването „Неделя 150” по БНР.

„За мен сигурността във външно-политически и стратегически аспект, като партньорство е изключително важен, но още по-важно е да придобием такава техника, която да може да поддържаме и която да има необходимите способности. И това да бъде факт в значителен период от време в бъдещето, за да не трябва пак да изразходваме значителни ресурси за покупка на следващи самолети и то в един кратък период”, разви тезата си за „покупката на сигурност” президента, който е и бивш командир на ВВС.

Президентът Радев коментира остро ситуацията около придобиването на нов изтребител за ВВС, заявките на новия министър на отбраната Красимир Каракачанов за нова повторна оценка на постъпилите оферти, коментарите на бившия военен министър Николай Ненчев и изказванията на фигури от ГЕРБ за действията на служебния кабинет.

„Не приемам никакви политически спекулации и не приемам това безотговорно политическо бръщолевене по темата на хора некомпетентни и запознати с проблема, които правят разни внушения, че видите ли определени партии не участват в задкулисни преговори. Нито има задкулисие, нито са водени някакви преговори.
Същите хора, които в парламента приеха проекта за инвестиционен разход през юни 2016 г. и които подписаха един невероятно сложен документ, който се казва „Искане за предоставяне на оферта” и което много ясно показва сроковете кога трябва да приключи работата на военно-техническата експертиза, та тези хора сега се обръщат срещу това което са приели и подписали. Това не е коректно!”, каза Радев.

Президентът заяви, че ако има борба тя е за процедурата – за нейната обективност и прозрачност. Според него, това, което се следва към момента е една изключително обективна и прозрачна процедура, гарантиращата равнопоставеност. Тя е изградена върху една сложна методика с мултикритериен анализ. 

„По методиката с години работят много експерти и специалисти. Тя отчита всички фактори – както финансови, така и военнотехнически. Тази процедура декомпозита изискванията от високото военно-политическо ниво, през стратегическо и оперативно, докато се стигне до конкретни тактико-технически критерии и показатели”, обясни Радев.

Президентът разясни, че процесът, който предстои по покупката на нов изтребител е ясен - имаме военно-техническа ескпертиза, което е представена с протокол и тя не зависи от никакви политически вмешателства, смята той. Следва решение на Министерски съвет за даване на мандат на министъра на отбраната с преговори с определена държава.

„Трябва да се подчертае, че не се водят преговори с фирми. Договорът ще е междудържавен. Тук вече имаме политическа преценка – дали се съобразяват с военната експертиза, могат и да не се съобразят. Ако не се съобразят, то трябва да се аргументират”, заяви Радев.

Президентът обясни, че след даването на мандата следват едни наистина много сложни преговори и те ще се точат едни поне пет – шест месеца. След това има подготовка на договор, ратификация на този договор в Народното събрание.

„Ако се забавим още малко и тази година няма да имаме договор. И тези пари предназначени за изтребители, които гордо отчитаме като висок процент за отбрана от БВП, няма да бъдат използвани по предназначение. Притеснява ме, че наблюдавам едно протакане и то не е в полза на никого. И то не е в полза най-вече на момчетата, които ежедневно летят, то не е в полза за националната сигурност на България и нашите съюзнически ангажименти. Протакането ще е пагубно!”, каза категорично президентът.

Радев категорично отрече да е давал публично предпочитание към един от кандидатите и не прие тези квалификации по негов адрес.

Румен Радев отправи сериозна критика към оттеглянето на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, което бе обявено от военния министър Красимир Каракачанов.

„Изтеглянето на доклада за състоянието на въоръжените сили е абсурдно. Не може да очакваме, че болният ще оздравее, ако скъса диагнозата си. Стигнахме до днешното състояние на българската армия точно поради дълги години производство на розови доклади. Това не работи в полза на армията, а само дава индулгенция на политиците да пренебрегват въоръжените сили. Проблемите на армията могат да се решат само ако говорим истината”

Радев каза, че ако се задълбае в състоянието на техниката и въоръжението ще стигнем до още по-тревожни констатации.

„Давам само един пример – всички изтребители МиГ-29, които летят в момента, трябва да са на земята и то от две години насам. Всички те летят с удължен ресурс, което е извършено от нашия инженерно-технически състав по решение на командването на ВВС”, каза той.

„Призовавам да не се тупа топката за новия изтребител. Знам, че това е огромна политическа отговорност, която в момента лежи на плещите на Министерски съвет и Министерство на отбраната, но трябва да се вземе решение”, каза в заключение президентът Радев.

Коментари

blog comments powered by Disqus