Премиерът Борисов заговори за отлагане на изтребителната програма„Миналия петък Държавната консолидационна компания придоби „Авионамс”. До 2028 г. миг-овете и су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети или да се погледнат Сухопътни войски, корабите…”, това е заявил днес, 24 май 2017 г., премиерът Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от bTV.

Премиерът Борисов прави коментарът си в светлината на агнажиментите към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% през 2021 г. Според него тези пари „трябва да се вземат от другаде”, а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.

Това е първият коментар на премиера Борисов по темата за придобиването на нов боен самолет, откакто бе обявено, че експертната междуведомствена комисия е избрала за предпочитан вариант шведската оферта за Saab Gripen C/D. Коментарът на Борисов по-скоро може да се определи като обезкуражаващ за процесите на придобиване на нов боен самолет, тъй като финалното решение за това как ще продължи процедурата е на Министерски съвет.

Трябва да се отбележи, че когато през пролетта на миналата година Министерски съвет и Народното събрание приемаха инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет, в него бе записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка. Според документът, който бе приет от кабинета „Борисов 2” и в последствие гласуван от Народното събрание, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1,7 млрд. лева, без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.

Аргументацията на премиера за национализацията на „Авионамс” също е странна, защото в момента заводът няма никаква възможност за поддръжката на МиГ-29. Няма яснота колко ще струва оборудването на завода за ремонт на изтребителя и трябва да се подчертае, че лицензите и оборудването трябва да се придобият от Русия.

Коментари

blog comments powered by Disqus