Президентът Радев разкритикува премиера за отстъплението от изтребителната програма„Ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България. Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми“, това заяви днес, 25 май 2017 г. президентът Румен Радев.

Коментарът на Радев идва в светлината на вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, който даде да се разбере, че е възможно придобиването на нов боен самолет за българските ВВС да се отложи.

Министър-председателя заяви вчера, че след национализацията на авиоремонтния завод „Авионамс” е възможно наличните МиГ-29 и Су-25 да се експлоатират до 2028 г. и увеличените средства за отбрана да се насочат към проектите за нова бойна машина за пехотата или строежа на патрулни кораби за ВМС.

„Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук-нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България“, коментира още президентът Радев, по време на срещата на лидерите на НАТО, която се провежда в момента в Брюксел.

Реакцията на президента Радев е очаквана, но е видно, че все още няма никакво разбирателство по висшите етажи на властта за развитието на превъоръжаването на въоръжените сили и покупката на нов изтребител в частност. В предизборната програма на ГЕРБ се съдържаше обещание за придържане към Програмата за развитие на въоръжените сили до 2020 г., но в коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП липсват гаранции за прокарване на модернизационните програми.

На 26 април 2017 г. служебният военен министър Стефан Янев обяви, че Saab Gripen е предпочитаното предложение за нов изтребител, но решението за това с кого и как да се провеждат преговори, остана в полето на кабинета „Борисов 3”.

Коментари

blog comments powered by Disqus