Премиерът Борисов: Изтребителите са последен приоритет„Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са три рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни“, това заяви днес, 26 май 2017 г., премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус”.

С днешното си изказване премиерът Борисов продължи задочния спор с президента Румен Радев по отношение на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Министър-председателят рязко втвърди тона си, като ако в сряда заяви, че трябва да се направи преценка, кой от модернизационните проекти е най-важен, то днес директно заяви, че изтребителите трябва да бъдат купени последни.

„Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност в тази тема, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там”, каза още премиерът Борисов.

Интересно е, че премиерът директно посочи, като отговорен за национализацията на авиоремонтния завод”Авионамс” президента Радев, явно визирайки неговата предишна позиция на командир на ВВС. Радев обаче многократно заявяваше тогава, че експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е нерентабила и затова е нужна покупка на нов изтребител. Същата е и аргументацията в Инвестиционния проект за нов боен самолет за ВВС, който бе приет от кабинета „Борисов 2” и в последствие гласуван в предишното Народно събрание.

„Още военният министър не ми е докладвал как така за един месец толкова бързо избраха Gripen, след като бяха сменени всички военни експерти. Искам да го разгледам, защото това са 1,5 млрд. на данъкоплатците“, заяви още премиерът.

Тезата, че шведското предложение за Saab Gripen е избрано прибързано, неясно и при сменена експертиза се застъпва много широко от противниците на шведския изтребител, но Борисов я изрича за първи път. Тезата обаче не е добре защитена, защото фактически се работи по процедура и изисквания, които са одобрени и подписани от Николай Ненчев, времеваат рамка е заложена в инвестиционния проект, който бе одобрен от „Борисов 2” и след това гласуван в предишния парламент, а никой от сменените кадри в МО по време на служебното правителство няма отношение към междуведомствената експертна комисия, която работи по офертите.

„Чувал съм от президента Радев да говори и за пенсии да се повишат, чувал съм го и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им. Чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това, ген. Боцев казва, че сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват, че нямат кораби и ги заливат с бетон, за да не потъват подовете. И за тях трябва. Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение, правилното е да се съберем и да кажем, че разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника. Нали ще има КСНС, ще ги изговорим тези неща. Трябват милиарди за военните, от къде да ги вземем. Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това“, добави премиерът.

В следващия вторник, 30 май 2017 г. предстои Консултативен съвет за националната сигурност, свикан по предложение на президента Радев. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“. Съдейки от думите на премиера Борисов, там ще се обсъдят проектите за превъоръжаване и вероятно ще се търси съгласие за тяхната приоритизация.

Коментари

blog comments powered by Disqus