Министър Каракачанов отново заяви, че иска нов преглед на офертите за новите изтребителиМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че иска да се направи нов преглед на предоставените оферти за нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от интервюто му за официалното издание на МО вестник „Българска армия”.

„Смятам, че доста прибързано служебното правителство внесе доклада за изтребителите в Министерски съвет, при положение че знаеше, че няма да има време да го разгледа. Новите оферти ще се прегледат пак и ще се видят възможностите на българската държава. Става въпрос за огромна сума пари – от порядъка на 1,5 млрд. лева, и при грешка обществото няма да прости на правителството. Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата”, заявява министър Каракачанов.

По същество, няма новост в неговата позиция и той повтаря тези, които вече маркира публично – решението е прибързано и вероятно взето с „трикове и сменена експертиза”, трябва нова оценка. Министър Каракачанов, обаче не дава срокове, в които тази повторна оценка и това преразглеждане за което говори да станат факт.

Интервюто на военният министър идва на фона на словесните престрелки между президента Радев и премиера Борисов по въпроса за новия изтребител. Министър-председателят дори заяви днес, че новият изтребител е най-малко приоритетен от трите големи и трябва да се реализира след патрулните кораби за ВМС и бойните машини за пехотата. Премиерът дори заяви, че наличните МиГ-29 и Су-25 могат да се експлоатират до 2028 г. благодарение на авиоремонтния завод „Авионамс”.

Министър Каракачанов все още няма ясна позиция по тази тема.

Коментари

blog comments powered by Disqus