Томислав Дончев: Няма смяна за приоритетите при покупката на нов изтребител„Без да става анализатор на думите на премиера, не мисля че има промяна на позицията. Това, което е коментирано не веднъж и това, което той мисля, че коментира е че освен придобиването на нов многоцелев изтребител, ние имаме и други проекти свързани и с флота, и със сухопътните сили”, това за каза днес, 28 май 2017 г., вицепремиера Томислав Дончев в предаването „Неделя 150” по БНР.

Коментарът на Дончев идва след изказването на министър-председателя Борисов, който в петък заяви, че новия изтребител е последен приоритет за правителството и първо трябва да се изпълнят другите два големи проекта за превъоръжаване – нови бойни машини за пехотата и патрулни кораби за ВМС.

„Това, което се очаква от професионалното ръководство на армията и от военния министър е на първо място да се представи план как се процедира от тук нататък след това решение на служебния кабинет, как ще се процедира с придобиването на новия изтребител и какво правим с безспорната нужда от нова машина за сухопътните сили. Всички тези проекти трябва да вървят”, обясни вицепремиерът Дончев.

Той обаче отказа да се ангажира с каквито и да е било срокове за взимане на това решение и подчерта, че се очаква министъра на отбраната Красимир Каракачанов да предостави повече детайли на правителството, не само за самото решение и какво следва от него, но и за класацията на качествата на машините.

„Не се поставя под въпрос покупката на нов изтребител, но ако някой е очаквал решението за взимането на нов изтребител да се случи следващата седмица, това няма как да се случи. След решението на служебното правителство се предполага водене на преговори, а това може да отнеме месеци”, разяснява Дончев.

Дончев обясни и че класацията, която е приета от служебния кабинет не казва да се водят преговори с първия или втория, а това решение трябва да се вземе от правителството.

„Освен това, когато говорим за този огромен проект, тук има от значение не само качествата на машината, а те безспорно са от водещо значение. Но имат значение и куп други детайли – как ще се поддържа тази машина, на каква стойност. Тук да припомним, че имаме нерешение проблеми дори с поддръжката на гръбнака на бойната ни авиация МиГ-29. От значение са и т. нар. програми за индустриално сътрудничество - когато се усвоява една подобна техника, нормално е държавата бенефициент да има претенции колкото се може по¬голяма част, хайде да не е от изработката, поне от поддръжката на въпросната машина да се случва в страната”, заяви вицепремиера.

Вицепремиерът Дончев на няколко пъти каза, че думите на премиера Борисов не трябва да се възприемат, като смяна на приоритетите, а като заявка, че има и други проекти за превъоръжаване, които също са важни. Дончев обаче подчерта, че Сухопътни войски стават все по-важни за отбраната на страната ни.

„Нуждата от превъоръжаване на Военновъздушните сили е безспорна, но говорим за проект струващ милиарди. Редно е да сме внимателни”, каза в заключение вицепремиера Дончев.

Томислав Дончев каза още, че не очаква конфронтация с президента Радев, но отказа конкретно да коментира неговите обвинение, че ежедневната смяна на приоритетите в отбранителната програма не говорят добре за България.

Думите на Дончев трябва да се възприемат, като опит за намаляване на напрежението между премиера Борисов и президента Радев. До колко този опит ще бъде успешен предстои да видим. Дали има сближаване на позициите на двамата вероятно ще стане ясно след Консултативния съвет за националната сигурност, който предстои на 30 май.

Коментари

blog comments powered by Disqus