Министър Каракачанов: Изтребителят не отива във фризера, но ще има приоритизацияМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в интервю за днешния брой на всекидневника „24 часа”, че програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС няма да отиде във фризера, но даде да се разбере, че може да се очаква нова приоритизация на проектите за превъоръжаване на въоръжените сили.

Министър Каракачанов категорично отрича в интервюта да се замразява изтребителната програма, но казва, че „всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите”. От интервюто му става ясно, че Сухопътни войски трябва да се развиват приоритетно и най-вече програмата за придобиване на нова бронирана машина за пехотата.

Военният министър заявява, че изказванията на премиера Борисов от последните дни не са негова приумица и не са изненада, а са плод на сериозни разговори в Министерски съвет за приоритетите на сектор „Сигурност”. Анализите са показали, че най-тежко е положението в Сухопътни войски, където недостигали както хора, така и съвременна техника.

Интересно е, че министър Каракачанов посочва, че Сухопътни войски помагат при бедствия и аварии, като тотално игнорира заслугите на Военновъздушните сили при тези акции. Не само това, но и няколко изречения преди това, той критикува покупките на транспортни самолети и вертолети за ВВС, които са сред основните средства за спасяване от въздуха.

Каракачанов отхвърля обвиненията на президента Радев, че се подменят решенията на предишния парламент и се учудва, че се говори само за пехота и авиация, а не се инвестира в зенитно-ракетните войски, които според него с много по-малко пари могат да отблъскват евентуални въздушни атаки.

В заключение министър Каракачанов отново заявява, че армията не се състои само от изтребители, които били изключително скъпи, а и наличните сега МиГ-29 имат ресурс до поне 2028 г., което било твърдение на президента Радев. Военният министър казва още, че авиоремонтния завод „Авионамс” може да поеме ремонта.

С днешното си интервю фактически военният министър Красимир Каракачанов приравнява мнението си към това на премиера Бойко Борисов, който в петък пък заяви, че изтребителите са последен приоритет. По-рано през миналата седмица той каза, че съветските бойни самолети на въоръжение във ВВС днес могат да се използват още 11 години и новите изтребители могат да почакат.

От думите на Каракачанов може да се предположи, че проектът за придобиване на нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски ще бъде приоретизиран, а всички останали ще бъдат изпълнени на по-късен етап, като ще се направи опит за поддръжка на МиГ-29 в следващите няколко години.

Сериозен коментар търпят и думите на Каракачанов за развитие на ЗРВ, които според него за малко пари могат да охраняват въздушното ни пространство. В момента Полша преговаря за покупката на осем батареи ЗРК Patriot, като общата цена на сделката приближава $8 млрд. Създаване на многоешелонна ПВО над цялата територия на България е определено свръхскъпо начинание, което по никакъв начин не присъства в настоящите програми за развитие на въоръжените сили.

Коментари

blog comments powered by Disqus