Saab разглежда възможността за производство на авиационни части у насШведската компания Saab е провела първоначални разговори с два български завода с идеята да ги включи евентуално в производството на части за изтребителите Gripen. Това съобщи президентът на компанията за Европа, Близкия изток и Африка Мартин Луис-Олсон, цитиран от „24 часа”.

Разговори са водени както с държавната оръжейна компания ТЕРЕМ, така и с частен завод. Евентуално производство обаче може да бъде прехвърлено към България само ако страната ни подпише договор за покупка на изтребители Gripen. Шведските самолети бяха класирани на първо място от експерти на МО при конкурса за закупуване на осем нови изтребителя. Все още обаче не е ясно дали те ще бъдат избрани, както и кога ще бъде направена сделката на стойност от над 1 млрд. лв.

Все още българското правителство не е контактувало със Saab, след като служебният кабинет одобри доклада на експертната комисия. Не са водени разговори и с правителството на Швеция, през което ще мине сделката.

Ако подпишем за доставка на изтребители за България, това е обвързване за 40 години напред, нормално е да потърсим такова партньорство, обясни Олсон. Освен това Saab ще оборудва в България и ремонтни работилници, които да поемат поддръжката на изтребителите.

Коментари

blog comments powered by Disqus