Премиерът Борисов: Аз съм за Сухопътните войски, Радев за авиациятаАз съм защитник на Сухопътните войски, а президента на авиацията. Но и двете са важни и ще ги направим”, това заяви днес, 30 май 2017 г., премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът Радев свика.

„И аз съм офицер и съм завършил такова училище и мога да споря много коя е майката или царицата на боя. Това е пехотата. Това е доказано във всички военни доктрини, че където не мине пехотата няма спечелена война”, защити тезата си за важността на Сухопътни войски премиерът Борисов.

Премиерът категорично отрече да има конфликт с президента Радев по отношение на модернизационните проекти за въоръжените сили и посочи, че никой проект не е отменян, а срокът за достигане на 2% от БВП за отбрана е 2024 г.

„Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови кораби, нови самолети, нови танкове, нови бронетранспортьори и всичко останало, но срокът е до 2024 г. за двата процента”, каза министър-председателят.

Изказването му идва след няколко дни на словесни престрелки между него и президента по въпросите за модернизационните програми. В петък Борисов дори директно заяви, че изтребителният проект трябва да има най-нисък приоритет.

„Не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят трите рода войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски плащането, за да вървят всички проекти”, заяви днес премиерът.

Новото в изказването на Борисов е че се застъпва идеята за търсене на разсрочени плащания за дълъг период от време при изплащането на програмите за модернизация. Приетият през миналата година инвестиционен проект за новия изтребител предвижда той да бъде изплатен в рамките на пет години.

„Това са търговски преговори – дали за танкове, дали за бронетранспортьори, дали за самолети или за кораби. Няма значение. Фирмите, които ги произвеждат са няколко в света и те печелят много големи пари от това. Има държави, които са постигнали до 15 – 20 години разсрочване на вноските по даден самолет, кораб или машина”, обяснява Борисов.

Тук думите на премиера носят уточнението, че при изтребителя се цели междудържавен договор, при който ще се водят преговори на ниво правителства.

Борисов коментира и решението на служебния кабинет „Герджиков” по отношение на новия изтребител. Той правилно отбеляза, че реално решение няма, а има приемане на доклад, който класира постъпилите оферти, а решението за това как да се процедира след това е оставено на настоящия кабинет.

„Аз четох много внимателно решението на служебното правителство. Да не прозвучи като заяждане, но там пише, че се взима решение да се вземе решение. Там са подредили трите основни държави, които произвеждат военни самолети и се казва да се водят преговори. Значи сега колегите ще проведат преговори и единствената задача, която ще получат от мен е да направят така, че в следващите 15 – 20 години, както например Унгария, на вноски да ги плащаме. Така ще можем да модернизираме не само самолетите, но и Сухопътните войски и флота. Всички родове войски имат нужда”, обяснява премиерът.

От думите му не става ясно дали ще се преговаря едновременно с всички кандидати или само с някои от тях. Не е ясно и как стремежът за разсрочено плащане ще се приеме от страните кандидатки, предвид че оригиналните изисквания на България са други. Известно е, че САЩ нямат практика да продават оръжие на рзсрочено плащане (по механизма FMS) и ако клиента иска такава схема, то той самостоятелно трябва да намери финансова институция, която да отпусне заем.

На проведеният днес Консултативен съвет при президента Румен Радев бяха взети няколко решения, включително разработка на конкретни планове за ускорена реализация на проектите за модернизация и поддръжка на наличната техника до замяната ѝ с нова. Това трябва да стане факт до края на юни тази година. До края на септември пък трябва да има план за ефективно управление на ресурсите в отбраната и план за ефективно индустриално сътрудничество. До края на годината пък трябва да стане факт актуализацията и усъвършенстването на Стратегията за национална сигурност.

Това, което не стана ясно обаче е в какви конкретни срокове ще стане ясно как ще се процедира по въпроса с доставката на нов боен самолет за ВВС.

Коментари

blog comments powered by Disqus