Константин Попов: Не се съмнявам в решението на работната група„Моето лично мнение няма стойност. Има стойност това, което назначената работна група съвсем детайлно и безкористно е направила. Нямам причини да се съмнявам, че са работили некоректно”, това заяви днес, 31 май 2017 г., Константин Попов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш командир на ВВС в предаването „Лице в лице” по bTV.

Междуведомствената експертна комисия, която оценяваше офертите за нов боен самолет за ВВС излезе с решение, че най-подходящ кандидат е шведската оферта за Saab Gripen.

„Служебното правителство обаче реши, че някой друг ще реши за изтребителя. Могат да се зададат цял куп въпроси, като например защо решиха, че не могат да вземат решение? В избора ли се съмняват? Във времето ли? Да решиш, че друг ще реши, не е решение”, каза още Попов.

Константин Попов повтори тезата си, че не се купува само боен самолет, но става въпрос и за сигурност. Той заяви това за първи път преди две седмици. Това предизвика ответни коментари от страна на президента Радев.

„Ние не купуваме само самолет. Нещата са по-сериозни. Тук става въпрос и за сигурност. Аз разбира се не съм виждал офертите, които са пристигнали, но там всички тези елементи трябва да бъдат оценени”, обяснява Попов.

Запитан дали употребявани изтребители ще донесат достатъчно сигурност, той заяви, че всички тези неща, като например колко струва експлоатацията, колко време могат да се използват самолетите и други подобни, са залегнали в критериите за оценка.

„Според мен решението е да се направят допълнителни преговори и да се избере самолета, който носи сигурност. Тя е една безкрайна елха от критерии, относителни тежести и така нататък и всички тези параметри се събират. Но решението в крайна сметка е политическо”, казва в заключение Попов.

Коментари

blog comments powered by Disqus