Президентът Радев: Договорът за нов изтребител трябва да се сключи тази годинаПрезидентът Румен Радев смята, че договорът за доставка на нов боен самолет за ВВС трябва да бъде сключен още тази година и не трябва да се чакат забавяния на доставките. Това заявява той в интервю за сайта „Отбрана”.

Президентът Радев смята, че е възможно паралелно предвижване на трите големи проекти за превъоръжаване в сегашната финансова рамка, но при търсене на разсрочено плащане при проекта за изтребителите и новите патрулни кораби за ВМС.

„Да сложим на масата и трите проекта с тяхната времева и финансова рамка за реализация с оперативните способности, които носят със себе си. Да сложим и нуждите от доокомплектоване и повишаване на мотивацията на личния състав. И да се реши как можем да направим така, че с тези средства да посрещнем в следващите години неотложните нужди по всеки един от тези проблеми. Моето предложение беше, че това може да стане, ако разсрочим проектите за изтребителите и корабите, като изплащане, но не и като реализация”, заявява Радев.

Според президента ако правителството успее да договори разсрочено плащане на изтребителната програма за 15 години, това би значело, че ще се освободи значителен финансов ресурс в следващите пет годинки за реализация на други проекти.

Изказването идва два дни след Консултативния съвет по национална сигурност, който бе проведен на 30 май. На него се взе решение до 30 юни да има конкретен план за ускорение на проектите за превъоръжаване. Търсенето на разсрочено плащане при изтребителния проект явно ще бъде една от възможностите за реализация на всички проекти едновременно при същата финансова рамка.

Припомняме, че в момента България искаше да изплати 1,5 млрд. лева за нов боен изтребител в рамките на пет години от 2017 до 2021 г. Не е известно как ще реагират страните подали оферти и дали ще се съгласят на подобно предоговаряне.

Коментари

blog comments powered by Disqus