Министър Каракачанов: Няма решение за изтребителя, правителството трябва да се изкаже„Не е взето решение и не мога да потвърдя версията, че изтребителите ще са Gripen, Eurofighter или F-16. Слушам обществения дебат и всяка опция си има поддръжници. Аз нямам право да изразявам мнение, преди правителството да има общо мнение”, това заяви днес, 2 юни 2017 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Панорама” по БНТ1.

„Въпрос на икономически интереси е, които ние трябва да защитим. И освен това, кое отговаря най-добре на нуждите на Българската армия и най-вече, кое би било най-добре прието от обществото, като средства, които трябва да бъдат отделени”, каза Каракачанов по въпроса какъв изтребител ще се предпочете.

Военният министър каза още, че за изтребителите и патрулните кораби има отделени 2,4 млрд. лева и това което се е обсъждало на КСНС е как с тези средства да бъде включен и проекта за бронирана машина. Това според министър Каракачанов ще стане с разсрочване на плащанията, което ще помогне на бюджета. Според него е неизбежно в един момент да се стигне до теглене на заеми за осигуряването на ново въоръжение.

„Ние трябва да отделим средства и за поддръжка на самолетите МиГ-29, които имаме и на други летателни апарати, които имаме. А това е нещо, което можем да направим преди да дойде новия изтребител. Защото след подписването на договора се чака няколко години”, уточнява военният министър.

След поредното интервю на министър Каракачанов все така няма конкретна яснота за това как ще се процедира с проекта за нов изтребител – дали правителството ще се съобрази с експертното становище, ще има ли нови оценки на постъпилите оферти или ще се търси изцяло нова конкурсна процедура с различни условия.

Коментари

blog comments powered by Disqus