Генерал Стефан Петров: Пилотите ни летят опасно малко„Нашите пилоти летят опасно недостатъчно”, това заяви днес, 12 юни 2017 г. бригаден генерал (о.р.) Стефан Петров, бивш командир на 24-та авиобаза и бивш служебен заместник-министър на отбраната в сутрешния блок на bTV.

"Годишният нальот е крайно недостатъчен. Има установени стандарти на база на дългогодишния опит в авиацията - нашите пилоти летят доста под тези стандарти", категоричен е Петров, който има около 3100 летателни часа във въздуха през годините.

Стефан Петров, чиято последна длъжност в армията бе началник-щаб на Съвместното командване на силите, дори каза, че ако младите пилоти от състава на ВВС трябва да достигнат неговия нальот, то те трябва да летят и след 70-тата си годишнина. Той каза още, че проблемът с нальота във ВВС не е от днес или вчера, а се трупа от години.

"Авиацията е сложно нещо. Това е един организъм, в който един орган, ако не работи, тогава целият организъм не работи", допълни Петров.

Стефан Петров категорично не прие изказванията на премиера Борисов за това, че авиацията е хоби, която се практикува със скъпи играчки.

"Да кажеш, че професията на пилот е хоби, а самолетите - скъпи играчки, е неприемливо", отбеляза той.

Според Петров военната авиация има много сериозна роля в днешните въоръжени сили и в частност за България

"Нека припомним случаите в Бисер, с горските пожари, с прелитането на чужди самолети до нашите граници и да видим дали любителите пилоти реагират правилно", отбеляза той.

Изказването на Петров идва след полемиките от последните дни около катастрофата с вертолет на ВМС и изказванията на премиера Борисов, който оприличи военната авиация на хоби.

Коментари

blog comments powered by Disqus