МО търси изпълнител за удължаването на ресурса на КСА-2Министерство на отбраната пусна на 12 юни 2017 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за удължаване на междуремонтния ресурс на кутиите на самолетните агрегати КСА-2 за изтребителите МиГ-29, тъй като наличните осигуряват полетите само до края на месеца.

Поръчката е за извършване на дейности по удължаване с 25 часа на междуремонтния ресурс до капитално-възстановителен ремонт (КВР) на седем броя КСА-2. Процедурата трябва да се движи максимално ускорено. Срокът за подаване на документи за участие е 26 юни. Проектната стойност на поръчката е 458 333,33 лв. без ДДС.

Изискванията към потенциалните участници са сравнително опростени и единственото, сериозно изискване е дейностите по удължаване на ресурса да се извършват или от самия производител/конструктор или от организация, която е сертифицирана за това от производителя/конструктора.

Интересно е, че в обявлението са записани мотивите за извършване на ускорената процедура, а те са повече от обезпокоителни:

„Воденето на ежедневната летателна дейност и осигуряването на достатъчно количество самолети МиГ-29 за гарантиране изпълнението на поставените задачи по осигуряването на въздушния суверенитет на Република България и носенето на дежурство по Air Policing през текущата година ще бъде сериозно застрашено, тъй като разполагаемият остатъчен междуремонтен ресурс на наличните кутии на самолетните агрегати КСА-2 ще осигури изпълнение на летателната дейност със самолетите МиГ-29 до края на месец юни 2017 г.”

Ако написаното отговаря на истината, то много вероятно да предстои спиране на полетите в края на месеца, тъй като процедурата за възлагане на обществената поръчка, колкото и ускорена да е тя, няма как да приключи до тогава, а няма и как да се извършат необходимите процедури за удължаването на междуремонтния ресурс. При най-бързия вариант за провеждане на процедурата подписване на договор и започване на работа ще бъде възможно в края на юли или по-реалистично началото на август. Ако се случат забавяния, това може да се проточи до септември.

Поредната драма с поддръжката на МиГ-29 идва след като полетите в авиобаза Граф Игнатиево практически бяха спрени заради липса на смазочни материали. Миналата неделя, 11 юни, военният министър Красимир Каракачанов посети базата и обеща бързи и категорични мерки за подобряване на логистичното осигуряване на типа.

Коментари

blog comments powered by Disqus