Стартира „Тракийско лято – 2017”Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2017“ се провежда от 22 до 25 юни 2017 г. в района на град Пловдив. Това съобщават от МО.

От българска страна участват формирования от 68-ма бригада „Специални сили“ и Военноморските сили, както и личен състав от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Сухопътните войски и Военновъздушните сили. От американска страна в подготовката участват транспортни самолети С-130J Hercules и до 50 американски военнослужещи.

Интересно е, че в това издание на традиционната съвместна подготовка няма да участва и български военно-транспортен самолет C-27J Spartan. В предишните издания на подготовката освен два – три американски C-130J винаги участваше и български Spartan.

По време на подготовката ще се отработват задължителни елементи от подготовката на 68-ма бригада „Специални сили“, включително дневни и нощни парашутни скокове от самолети С-130J . Американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2017” ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит по изпълнението на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса, се казва още в съобщението на МО.

Коментари

blog comments powered by Disqus