Saab отговаря на медийните спекулации в България
На редакционната електронна поща получихме изявление на Даниел Боестад, вицепрезидент на шведската компания Saab, връзка със спекулации в медиите. Публикуваме текста с минимална редакторска намеса.

Saab научи от публикации в медиите, че днес е била съставена временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, стартирана от министър-председателя Бойко Борисов през 2016 г.


Пред българските медии бившият министър на отбраната Бойко Ноев направи редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения за изтребителя Gripen.

Във връзка с това, Saab заявява следното:

•    Изтребителят Gripen C/D на шведската компания Saab е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес.

•    Не е вярно, че производството на Gripen C/D ще спре. Saab има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за Gripen C/D, така и за Gripen E.

•    Saab има добре разработена и устойчива програма за производство на Gripen. В момента компанията произвежда нови изтребители Gripen E за военновъздушните сили на Швеция и Бразилия и ще произведе нови изтребители Gripen C/D за многото държави, които активно разглеждат Gripen.

•    Gripen C/D и Gripen E в момента се предлагат на и активно се разглеждат като вариант за купуване от редица държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка. В действителност, интересът към Gripen никога не е бил толкова голям.

•    Една от причините толкова много държави да се интересуват от Gripen e процесът на замяна от военновъздушните им сили на 30-40 годишните флотилии от изтребители, сред които МиГ-21, МиГ-29 или F-16.

•    В България, изтребителят Gripen беше класиран първи от независимата експертна комисия, която разгледа представените три предложения. Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. Saab ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора.

•    Изтребителят Gripen e напълно съвместим с НАТО и е на въоръжение в държавите-членки на НАТО Чехия и Унгария. Чешките и унгарските изтребители Gripen са изпълнили редица мисии по „Air Policing” над Балтийските държави и Исландия. По-рано този месец чешките изтребители Gripen C/D участваха с огромен успех в престижното бойно учение на НАТО „Тайгър Мийт”, което се проведе във Франция.

•    Доставките на изтребителите Gripen C/D за Чехия и Унгария бяха направени на базата на дългосрочни междуправителствени договори за финансов и оперативен лизинг.

Коментари

blog comments powered by Disqus