Приключи задачата на ВВС в Черна гораВчера, 24 юли 2017 г., вертолетът Ми-17 се завърна след успешно проведена мисия по гасене на горски пожари на територията на Черна гора. Машината и 11 военнослужещи се намираха там от 19 юни. Това съобщават от ВВС.

През дните на участието си двата екипажа изпълниха общо 170 захода и обляха терена с приблизително 430 тона вода, като прекараха във въздуха 26 часа и 40 минути.

Българските военнослужещи се включиха в пожарогасенето още в първия ден след пристигането си в Подгорица, като на 19 юли започнаха работа в 15,30 часа местно време и направиха 10 захода за хвърляне на вода. Последната изпълнена задача беше непосредствено преди заминаването за България. На 24 юли нашите екипажи направиха 32 захода за хвърляне на вода, приключиха работа в 14,50 часа местно време и тръгнаха към България, като в 19,10 часа българско време се приземиха в авиобаза – Крумово.

През цялото време работата им се затрудняваше от голямата денивелация на терена в района на Подгорица, но с изключителния си професионализъм и точно спазване на правилата българските военнослужещи изпълниха достойно поставената задача, се казва още в съобщението на ВВС.

Двата екипажа бяха в следния състав:
1. Подполковник Димитър ПАВЛОВ, командир на екипаж
2. Капитан Александър СЛАВЧЕВ, втори пилот
3. майор Ангел НОНИН, борден инженер
4. офицерски кандидат 2-ри кл. Алексей КАМЕНОВ, борден инженер

1. Майор Йордан ЙОРДАНОВ, командир на екипаж
2. Майор Александър ЦАНКОВ, втори пилот
3. капитан Игнат МЕЧЕВ, борден инженер
4. офицерски кандидат 2-ри кл. Георги ПЕТРОВ, борден инженер

Оръжейници (грижат се за системата „Бамби бакет”, чрез която се гаси):
1. капитан Димитър ПАМПОРОВ
2. старши сержант Владимир ГЕОРГИЕВ
3. младши сержант Николай ЗАПРЯНОВ

Коментари

blog comments powered by Disqus