altВ началото на миналата седмица Министерството на отбраната на Р България е изпратило официални запитвания за информация относно цените, сроковете на доставка и наличности (т.нар Request for Information - RFI). Запитванията са отправени по официален дипломатически път до всички страни членки на ЕС и НАТО, които произвеждат модерни бойни самолети.

Информацията за изпратените RFI е официално потвърдена от МО. Това съобщение беше направено първоначално на редовната пресконференция на министъра на отбраната Аню Ангелов от 26 януари. Срокът за отговор на запитванията е до края на март 2011 г. Според запознати отговорът, им ще демонстрира твърда решителност на потенциалните доставчици за участие в бъдещия конкурс за нов боен самолет, но на база тази информация няма да се прави отсяване на кандидатите.

Запитванията са изпратени до правителствата на Германия, САЩ, Франция и Швеция, защото, както многократно е отбелязвал министър Ангелов, той ще настоява за междуправителствена сделка. Потенциалните участници в конкурса са компаниите EADS, Boeing, Lockheed Martin, Dassault и Saab. Според запознати със съдържанието на запитванията става въпрос за искане на информация свързана за придобиване на осем броя бойни самолети – новопроизведени или втора ръка.

Като основни кандидати се спрягат Eurofighter Typhoon, F/A-18E/F Super Hornet, F-16C/D, Rafale и Gripen C/D. Според неофициална информация в запитването до немската страна дори се иска информация за придобиване на употребявани бойни самолети Tornado. Може да се предположи, че подобно искане е отправено и към френската страна, която може да предложи употребявани изтребители Mirage 2000.

Тъй като запитването е отправено само към страни от ЕС и НАТО, логично не е отправяно такова до Руската федерация. През ноември 2010 г. представители на РСК МиГ направиха официално представяне на МиГ-29М/М2, на която заявиха, че желаят да участват в бъдещия конкурс за нов боен самолет. Представителите на РСК МиГ в България са останали изненадани от това развитие на нещата, но не е ясно дали ще предприемат конкретни протестни мерки.

Макар оправянето на RFI да е нова стъпка към изтребителния конкурс, това не е фактическото му обявяване, което ще стане едва с изпращане до потенциалните участници на запитване за предоставяне на оферта (Request for Proposal - RFP). Според представители на фирми потенциални участнички в конкурса, изпращането на RFI е лека изненада, тъй като фирмите вече са очаквали официален старт на конкурса, чрез изпращане на RFP. Това изпращане на RfP вероятно ще стане факт след като Народното събрание одобри програмата за купуване на нов боен самолет. Подобно нещо може да се очаква към края на пролетта или началото на лятото, ако всичко в страната се развива нормално.

Припомняме, че през април 2006 г. бе отправено друго питане за предоставяне на информация (RFI) до потенциалните участнички, като отговорите бяха предадени през август 2006 г., но не последва стартиране на конкурсна процедура. Тогава запитванията отстрана на МО бяха за 16 новопроизведени изтребители. Стартирането на същинския конкурс се очаква да стане до края на 2011 г., като според различни заявления на министъра на отбраната победител трябва да бъде обявен към началото на 2012 г.

Стартирането на процедура за осем самолета кореспондира с множество изказвания на Аню Ангелов, включително и пред АЕРО, в които той посочваше, че първоначално ще се търси опция за осем самолета, а след това под формата на рамков договор ще се остави вариант за придобиване на още самолета.

Според приетия наскоро „План за развитие на въоръжените сили” след 2014 г. БА трябва да придобие до 20 бойни самолета от нов тип. Все още не е ясно дали МО ще търси опция за придобиване на новопроизведени изтребители или такива втора ръка, като според Ангелов това ще се изясни в хода на конкурса.

Коментари

blog comments powered by Disqus