„Комисията „Gripen” ще изслуша бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВСНатоварено заседание се очертава за Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет в Парламента. Този четвъртък, 14 септември 2017 г., ще бъдат изслушани двама бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС.

Т.нар. „Комисия „Gripen” ще изслуша първо Велизар Шаламанов, който бе служебен министър на отбраната в канинета „Близнашки” през 2014 г. Следващ в програмата е Стефан Янев, който бе служебен военен министър в кабинета „Герджиков”.

По време на управлението на Велизар Шаламанов бе въведена системата за проектно управление PRINCE2, по която бе изпълнена и програмата за покупка на нов боен самолет. Членове на „Комисията „Gripen” вече критикуваха това, тъй като от процеса е бил изваден заместник-министъра на отбраната.

Шаламанов, който неуспешно се кандидатира за депутат от формацията „Да, България”, а в момента се подвизава, като независим експерт многократно критикува избора на шведския Gripen.

По време на управлението на Стефан Янев бе завършена работата по оценка на постъпилите оферти и междуведомствената експертна комисия посочи шведската оферта за нови Gripen C/D, като най-добра. В момента Янев е секретар по сигурността и отбраната на президента Радев.

Изключително ще е интересно изказването на командира на ВВС и председател на Борда за управление на проекта генерал-майор Цанко Стойков.

Коментари

blog comments powered by Disqus