Цветанов видя обезпокоителни факти около изтребителяПредседателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че вижда много и доста обезпокоителни факти около процеса за избор на нов изтребител.

„Благодаря на всички народни представители, които участваха в тази анкетна комисия, на всички представители, които се отзоваха на поканата на народните представители, които трябваше да направят всичко възможно прозрачността да е водеща. Много са фактите, които са доста обезпокоителни по всичко, което се е правило през тези години и може би за това президентът иска да засили острия си тон към парламента, към депутатите, работили в анкетната комисия”, каза Цветанов, цитиран от "Фокус".

Цветанов бе фактическият инициатор на създаването на т.нар. „Комисия „Gripen”, като тогава директно намекваше за корупциони интереси в сделката. Сега говори за много и доста обезпокоителни факти, но не влиза в конкретика.

Председателят на комисията заяви, че офертата за употребявани F-16 е била отстранена неправомерно, но фактологията, която се използва за този извод е проблематична. В същото време главният секретар на президентството и бивш ръководител на проекта полковник (о.р.) Димитър Стоянов пък заяви, че комисията практически не е изслушала никой, който се е занимавал пряко с проекта.

Цветанов каза още, че очаква президентът Радав да да говори по важните днес за страната теми, а те са свързани с проблемите на хората и предстоящото председателство за ЕС през 2018 г., с което фактически определи въоръжените сили и превъоръжаването, като маловажни.

Заместник-председателят на ГЕРБ каза още, че когато се залага авторитетът на институциите, прозрачността при провеждането на процедурите за превъоръжаването на военната ни отбранителна система трябва да са гарантирани.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че парламентарната комисия си е свършила работата, която се е изразявала с лобистка победа над военната експертиза и фактическото зачеркване на проекта.

Коментари

blog comments powered by Disqus