Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

„Напомням само, че предишното Народно събрание по проекта за нов изтребител е гласувало, че можем да го придобием само от държави членки на НАТО или ЕС. Това ни ограничава в определен аспект. Държавите, които отговарят на това условие и които имат подобно производство на изтребители, ще бъдат поканени. Лично аз смятам малко да разширим преговорите. Освен за F-16, бихме могли да говорим и за F-18. Става въпрос за две различни американски фирми, които произвеждат тези изтребители”, заявява Каракачанов пред „Труд”.

През 2011 г. България вече искаше информация за цените на F/A-18E/F Super Hornet, като тогава бяхме информирани, че стойността на осем изтребителя от този тип, без въоръжение, е $1,85 млрд. или към 3,12 млрд. лева при финансова рамка от 1,5 млрд. с включено въоръжение.

Каракачанов обявява намерение и да се водят разговори и с „други европейски фирми”, вероятно имайки предвид Dassault, защото с другите два производители (Eurofighter и Saab) на изтребители в Европа вече се работи.

Военният министър заявява още, че до края на ноември щели да бъдат изпратени „писма” от МО до държавите, които могат да участват в конкурса. Вероятно става въпрос за запитвания за предоставяне на информация (RFI), преди пускане на ново запитване за обвързваща оферта.

Министърът на отбраната съобщава отново, че Съвета по отбрана е одобрил пътната карта на проекта, но не дава повече детайли по въпроса, освен че има амбицията до края на юли 2018 г. „да имаме готовност за сключване на договор”, което трябва да се приема, като индикация, че в следващите осем месеца трябва да се пуснат запитвания за оферти, те да се получат, оценят, класират и да се финализират преговорите с предпочитания кандидат. Каракачанов, обаче заявява, че този план е „прекалено оптимистичен”.

Според военният министър най-добрият вариант е новият изтребител за ВВС да е новопроизведен, а ако ни се предлагат употребявани изтребители, то цената им трябва да е съобразена, а не да е колкото на нови бойни самолети.

Коментари

blog comments powered by Disqus