До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект Актуализираният Инвестиционен проект за придобиването на нов изтребител трябва да бъде вкаран за обсъждане в Народното събрание до края на ноември 2017 г. Това се чете в отговор на парламентарен въпрос до министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

През миналата седмица група депутати от ГЕРБ зададоха въпрос на министър Каракачанов за това до колко се изпълняват препоръките в доклада на „Комисията „Gripen”. Военният министър отговаря, че на 25 октомври 2017 г. на заседание на Съвета по отбрана е приета пътната карта на проекта за придобиване на нов изтребител.

В отговорът си, който е подаден в писмена форма на Народното събрание, министър Каракачанов заявява, че в момента се работи по актуализиран вариант на Проекта за инвестиционен разход (ПИР), като плановете на МО и ВВС са до края на месец ноември ПИР да бъде внесен в Народното събрание.

Преди това да стане проектът трябва да мине през Министерски съвет, като до края на месеца има три правителствени заседания.

Каракачанов съобщава и какви са стъпките по пътната карта:

- Актуализиране на ПИР с дефиниране на ясна финансова рамка и определяне на страни, до които да се изпрати RFP
- Актуализиране на Борда за управление на проекта, ръководителя на проекта и работните екипи по направления
- Актуализиране на Методиката за избор
- Изпращане на ново запитване за даване на обвързваща оферта (RFP)
- Уведомяване на страните вече подали RFP за промените в процедурата
- Назначаване на работна група за оценка на постъпилите оферти
- Оценка на офертите и избор на доставчик
- Подготвяне на договор и неговото сключване по силата на Закона за международните договори

В отговорът си Каракачанов се застрахова, че сроковете за реализация ще зависят от това кога ПИР ще бъде одобрен от Народното събрание.

Преди няколко дни в интервю за вестник „24 часа” министър Каракачанов оптимистично заяви, че до юли 2018 г. цялата процедура трябва да е приключила и да мина готовност за сключване на договор. Няколко дни пък преди това, в друго интервю, този път по телевизия Канал 3, Каракачанов каза, че очаква проектът за нов изтребител да се забави с година и половина - две.

Коментари

blog comments powered by Disqus