Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирмиМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

„По проекта за самолетите, буквално тези дни ще бъдат изпратени писмата за намерение на фирмите, които са заинтересовани с очакване те да изработят оферти за нови самолети и те да бъдат изпратени и да започне процедура”, обясни военният министър.

От думите на Каракачанов не става ясно какви точно са тези „писма за намерение”. На държавите кандидати (а не „фирми”, както обяснява министърът) се изпращат друг тип документи, като например запитване за информация (RFI) или запитване за даване на обвързваща оферта (RFP).

Известно е, че в момента се готви променен Проект за инвестиционен разход (ПИР), който трябва да бъде гласуван в Министерски съвет и Парламента. Малко е вероятно да се изпращат обвързващи документи, които искат оферта от отсрещната страна без гласуван ПИР.

„Обмисляме да пратим и на други фирми, спазвайки изискването, което е гласувано от парламента миналата година, а именно – това да са членки на НАТО и ЕС. Това решение не може да пренебрегваме”, каза Каракачанов.

Каракачанов не за първи път се обявява за разширяване кръга на потенциалните кандидати, като вече изрично спомена опцията за F/A-18 Super Hornet. Пред БНТ1 той заяви, че имало специалисти в авиацията, които са поддръжници на качествата му.

Военният министър не пожела да се обвързва със срокове, в рамките на които да се реализира проекта за нов изтребител. По-рано той даваше разнопосочни изказвания по темата – веднъж обяви, че проекта се забавя с година и половина – две, а след това заяви, че до края на юли 2018 г. трябва да има избран победител и подписан договор.

„В същото време тече и проекта за ремонт на МиГ-29. Вчера подписахме споразумение да дойде работна група да извърши дефектация, да прегледа състоянието на нашите изтребители. Това се прави директно с фирмата производител РСК „МиГ””, разясни още Каракачанов.

Коментари

blog comments powered by Disqus