Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интересиМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

„Независимо от старанието, личните качества и компетентността на експертите, от обективността на критериите и методиката за работа, крайното решение за избора на конкретна бойна платформа винаги е било и ще остане политическо. И не само заради това, че ще се похарчи огромен обществен ресурс, а защото при избора на конкретна бойна платформа и конкретна страна, с която да се сключи договор за нейната доставка и поддръжка, ще доминират геостратегически политически мотиви и интереси”, заявява военният министър в интервюто.

Не е ясно дали и как тези възгледи ще се впишат в новата процедура за избор на нов изтребител за българските ВВС. Ако се приемат думите на Каракачанов буквално, то военната експертиза ще бъде поставена на заден план и ще се вземе едно чисто политическо решение. Дали това ще бъде така или ще видим нещо друго, е за сега неясно.

Министър Каракачанов заявява още и че предложенията и препоръките от доклада на „Комисията „Gripen” ще бъдат изпълнени, но всичко това щяло да забави цялостната реализация на проекта.

Интервюто с министъра на отбраната може да прочетете тук.

Коментари

blog comments powered by Disqus