Бившият LZ-BTZ се появи в КазахстанБившият правителствен самолет Ту-154М (LZ-BTZ) се появи в Казахстан. Това се вижда от фотография публикувана от руския сайт russianplanes.net.

Снимката показва самолетът на летище Аулие-Ата, което се намира в близост до казахстанския град Тараз. Самолетът носи същата ливерия, с която бе експлоатиран от Авиоотряд 28, но надписът „Република България” е заличен.

Машината има казахстанска цивилна регистрация UP-T5410 и видимо се съхранява на казахстанското летище от доста време и явно не е летял скоро. Снимката е направена на 30 октомври 2017 г.

Към фотографията.

LZ-BTZ (заводски номер 88A781) е получен в България през 1988 г. и е зачислен към правителствения Авиоотряд 28. Самолетът се оказва последният Ту-154, който се ескплоатира в България. Полетите с типа са спрени през февруари 2010 г., след вкарването в експлоатация на новия Airbus A319. Последват няколко неуспешни търгове за продажбата на самолета. Най-накрая през декември 2012 г. машината е продадена чрез търг на "Варнафарма холдинг" ООД, част от бизнес империята на депутатът Веселин Марешки. Според публикации в пресата той е дал $395 000 за самолета.

След няколкомесечен престой в края на юни 2013 г. започна подготовката за техническо прелитане от София до Самара, Русия. То е извършено на 8 юли от заводски екипаж, като крайната цел е завода производител „Авиакор”.

Към момента на заминаването на самолета от България имаше информация, че Марешки има намерение да развива бизнес със своята авиационна придобивка и да изпълнява някаква форма на бизнес полети. Като резервен вариант се разглеждаше експлоатацията на самолета в бившите Съветски републики в Средна Азия.

След заминаването на LZ-BTZ от България в началото на юли 2013 г. следите на машината се губеха и не е ясно чия собственост е самолетът в момента и какви са плановете за него.

Коментари

blog comments powered by Disqus