Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребителКонстантин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

„Имаме желанието това да стане по-бързо. Аз очаквам през март месец да бъдат изпратени т.нар. RFP (request for proposal) и да поискаме оферти от страните участници и се надявам този процес дори да завърши с договор през тази година и да могат да бъдат използвани тези пари за инвестиране в отбраната”, каза бившият командир на ВВС.

Известно е, че инвестиционният проект за придобиването на нов изтребител се намира в процес на междуведомствено съгласуване преди да бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че очаква това гласуване да стане в началото на февруари.

След Министерски съвет проектът трябва да мине през Народното събрание за одобрение и едва след това може да се престъпи към разпращане на RFP-та до потенциалните кандидати.

Попов повдигна и въпроса за това, колко време и каква част от старата техника трябва да се поддържа за да се осъществи плавния преход към новата техника. Преценката трябвало да се направи от МО и Щаба по отбрана.

Попов коментира и оценките на президента Румен Радев за разсипия на въоръжените сили и спряна модернизация с думите, че трябва да се говори внимателно по темата и да не се търси конфликт там, защото гръмките думи водели до гръмки провали.

Коментари

blog comments powered by Disqus