България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27JБългария е близо до подписване на нов договор за логистична поддръжка за военно-транспортните самолети C-27J Spartan, се похвалиха от МО, но новият договор ще бъде по-скромен от този, който действаше между 2012 и 2017 г., съобщават източници на АЕРО.

„Цената е свалена и то доста сериозно е свалена. Успяхме в тази вече свалената цена да договорим и системата за безопасност, защото на Spartan им липсваше системата за безопасност, т.нар. ловушки, това вече е вътре в договорената цена. Освен това в договорената цена имаме и система за безразрушаващ контрол. И не на последно място, успяхме да договорим за авариралият самолет ремонт, който ще струва под милион”, това заяви днес, 29 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Очакванията на МО са новият конкретен договор за логистично осигуряване на самолетите C-27J Spartan да бъде сключен до няколко седмици и скоро след това да има отново летящи три самолета от този тип.

Източници на АЕРО, обаче посочват че новия конкретен договор до известна степен ще бъде по-скромен от този, който действа между 2012 и 2017 г.

Първоначалната оферта от производителя Leonardo е била за почти €21 млн. и е включвала практически същите условия, плюс апаратура за безразрушаващ контрол. От българска страна е било заявено, че сумата надхвърля възможностите ни и е бил поставен въпроса за включване на клауза за неустойки при неизпълнение на договора в срок, каквато клауза е липсвала в първия договор.

Следващата италианска оферта е била за €17,8 млн., като това е постигнато най-вече с орязване на осигурените часове годишно от 600 на 500 и пълното отказване от курсовете за обучение на летателен състав, които се провеждат от Leonardo. Италианската страна се е съгласила и да въведе система за компенсация при забавяне на услугите от тяхна страна. Това предложение също е било отхвърлено от българската страна.

Последвала е нова оферта с малко по-ниска стойност и включване в цената на система за генериране на библиотеки със заплахи за системата за самозащита на самолетите C-27J. Заместник-министър Величков не е прецизен в изказването си и българските Spartan имат система за самозащита, но тя не работи в пълния ѝ капацитет, защото в нейната памет няма заплахи (сигнатурата на потенциалните противникови радари), на които тя да реагира.

В крайна сметка страните са се споразумели за логистична поддръжка до края на 2021 г. на стойност от малко над €17,5 млн., която да осигури по 500 часа годишно във въздуха за българските C-27J, въпросната система за генериране на база данни със заплахи и система за нефинансови компенсации в случай на забавяне на поддръжката от страна на Leonardo.

Източниците на АЕРО посочват, че наистина екипът на МО е влязъл в сериозно договаряне и е успял да издейства някои отстъпки и по-изгодни условия (например наличие на система за компенсации при забавени доставки), но за съжаление българските C-27J ще летят с почти 20% по-малко, поради липса на финанси. Отказът от обучителни курсове в Италия също е тежък.

Българските C-27J нямат логистично осигуряване от март 2017 г., когато изтече петгодишния договор сключен по силата на рамковото споразумение от декември 2011 г. Той беше на стойност от около €25 млн. В момента лети един Spartan, но всеки по-сериозен отказ по него ще го приземи, поради липсата на резервни части.

Ако наистина в началото на април бъде сключен нов договор с Leonardo, то може да се очаква, че към началото на лятото ще бъдат възможни полети с поне два от наличните C-27J. Авариралият през януари борд 073 има нужда от ремонт на винта, преглед на двигателя и закърпване на няколко малки дупки на фюзелажа (появили се в резултат на разрушаване на винта). Това може да отнеме повече време.

Коментари

blog comments powered by Disqus