Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16Посланикът на САЩ Ерик Рубин не пропусна да подчертае, че съседите на България, които са членки на НАТО, експлоатират F-16, но каза, че изборът на нов изтребител е българско решение. Това каза той днес, 13 юни 2018 г., по време на публична лекция във Военната академия "Г. С. Раковски", цитиран от БТА.

Посланик Рубин посочи придобиване на нови сухопътни бронирани машини, което по думите му ще помогне също за засилване на ролята на България в самия алианс, помагайки и за сигурността на българските граници и национална територия. За модернизирането на флота посланикът каза, че то ще помогне за охрана на бреговата линия и за по-засилено използване на добре тренираните български ВМС, както и за повече възможности за съвместни тренировки със съюзници и партньори.

А нов, по думите на посланика, оперативно съвместим с НАТО изтребител ще даде възможност на талантливите пилоти от ВВС да тренират с повече съюзници и партниращи нации, включително повечето съседи. Рубин добави, че Гърция, Турция и Румъния използват F-16. Посланикът каза, че България решава кой е най-добрият избор, но отбеляза, че е ясно, че страната трябва да модернизира скоро ВВС заради сигурността на пилотите, както и за да намали зависимостта от Русия за военните си нужди.

Ерик Рубин каза, че за него като американски посланик е естествено да спомене американско оборудване, но модернизация и оперативна съвместимост с НАТО, какъвто и да е изборът на екипировка, са крайно необходими на България за изпълнение на ангажиментите към алианса.

Посланикът на САЩ заяви и че България е сред малкото съюзници в НАТО, вече създали постижим план за достигане на 2 процента от БВП за отбрана до 2024 г.

Интересно е да се отбележи, че политици от ГЕРБ вече от няколко месеца изтъкват, че F-16 се използва от всички български съседи, които са членове на НАТО.

Посланик Рубин не за първи път прави изказвания по въпросът за придобиването на нов изтребител за българските ВВС. През август 2017 г., в разгара на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, той многозначително заяви, че все още страната ни не е взела окончателно решение и ключови играчи могат да променят мнението си. В края на септември парламентарната комисия фактически зачеркна избора на Gripen и рестартира процесите. След това, през октомври 2017 г., Рубин предупреди България да внимава в избора си на нов изтребител и че този избор трябва да е съвместим с това, което САЩ използват.

Коментари

blog comments powered by Disqus